Novosti i događanja

Vrtićanci u Beču dobili dugine kutije kojima ih se odgaja da postoje različite vrste obitelji

Promicanje tolerancije i poštovanja različitosti treba započeti već od malih nogu, a odgojitelji djece rane i predškolske dobi u tome imaju veliku ulogu i odgovornost. Stoga je Grad Beč za dječje vrtiće osmislio kutije s informativnim sadržajima o duginim obiteljima – obitelji u kojima je barem jedan roditelj istospolne seksualne orijentacije. Predstavljanje projekta za senzibilizaciju djece na različitosti održalo se u gradskom vrtiću u okrugu Wien-Floridsdorf.

Kutija prigodne ambalaže u duginim bojama obuhvaća opsežnu brošuru o duginim obiteljima te knjigu o obiteljskim raznolikostima

-Obrazovanje i pedagogija ranog i predškolskog odgoja igraju važnu ulogu u borbi protiv homofobnih, transfobnih i interfobnih predrasuda i suzbijanju diskriminacije – kazao je dogradonačelnik Beča i član bečkog poglavarstva za obrazovanje Christoph Wiederkehr u dječjem vrtiću u okrugu Floridsdorf predstavio kutiju s informativnim sadržajem o duginim obiteljima.

Polaskom djeteta u dječji vrtić za obitelji započinje uzbudljivo i izazovno razdoblje jer se često radi o prvom iskustvu odvajanja djeteta od roditelja i njegova napuštanja poznate okoline. Kako bi i djecu iz duginih obitelji podržao u tom jedinstvenom iskustvu i pomogao im u njihovoj socijalnoj integraciji, a odgojiteljima dao alate za ostvarenje tog cilja, Grad Beč je u suradnji s Centrom za dugine obitelji u Beču i bečkom Udrugom za podršku i promicanje duginih obitelji „FAmOS“ osmislio kutiju s informativnim sadržajem za i djecu i njihove odgojitelje.

Kutija prigodne ambalaže u duginim bojama tako obuhvaća opsežnu brošuru s informacijama o tome kako djecu i suradnike u dječjim vrtićima upoznati s duginim obiteljima te knjigu o obiteljskim raznolikostima. U kutiji se također nalaze plakati i bojanke za djecu koje tematiziraju različite vrste obitelji, a sadrži i dodatne informacije za odgojitelje o programu i ponudi Centra za dugine obitelji i Udruge “FAmOS”. Kutije s informativnim sadržajem su besplatne, a uskoro će ih primiti svih 350 gradskih vrtića, a jednako tako će biti na raspolaganju svim privatnim dječjim vrtićima u Beču.

Osim što je u dječjem vrtiću u 21. gradskom okrugu Floridsdorf predstavljen projekt za senzibilizaciju djece na različitosti, taj se okrug može pohvaliti i dvama drugim projektima u okviru borbe protiv diskriminacije u društvu. U znak solidarnosti s LGBTIQ zajednicom postavljene su dvije klupe obojene u dugine boje, a bijele pruge na jednom pješačkom prijelazu zamijenjene su šarenima.

Foto: Eurocomm-PR Zagreb

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.