Istaknute teme Zabava i zanimljivosti

Uskoro Instagram i za djecu mlađu od 13 godina?

instagram

Instagram privlači sve mlađu populaciju

Djecu je gotovo nemoguće držati dalje od društvenih mreža, koje ih neodoljivo privlače. Iako je potrebno imati određeni broj godina kako bi se na njih mogao prijaviti, klinci jednostavno – slažu.

Nedavna istraživanja pokazalo je da su i tako već popularni kanali komunikacije, postali još popularniji tijekom pandemije. Djeca su željela ostati u kontaktu s prijateljima, gledati ih na slikama, razmjenjivati video uratke.

Međutim, tu se uskoro iskristalizirao problem maloljetnih korisnika koji nisu propisno zaštićeni od neželjenih i potencijalno opasnih poruka, posebno na društvenim mrežama Instagram i TikTok. Iz Instagrama su zato čak nedavno najavili postroženje sigurnosnih mjera radi zaštite poglavito tinejdžerske populacije.

No, tu se rodila i jedna nova ideja, a Instagram je svoj pogled usmjerio prema novoj demografskoj korisničkoj kategoriji: djeci mlađoj od 13 godina.

Kako prenose neki portali,, Instagram gradi verziju popularne aplikacije za razmjenu fotografija prilagođenu djeci. Čelni čovjek tvrtke, Adam Mosseri istaknuo je da u Intagramu znaju da djeca žele koristiti aplikacije poput njihove, ali trenutni propisi to čine nemogućim.

-Dio rješenja je stvoriti verziju Instagrama za mlade ili djecu u kojoj roditelji imaju potpunu transparentnost ili kontrolu. To je jedna od stvari koju istražujemo – poručio je Mosseri.

Kritičari zabrinuti

Iako trenutno nisu dostupni detalji o razvoju aplikacije, koncept će vjerojatno slijediti stope slične Facebookovim pothvatima, poput Messenger Kidsa.

Kritičari ovih ideja su zabrinuti zbog pitanja privatnosti i sigurnosti. Čak i ako verzije aplikacije prilagođene djeci bude spojena na roditeljski račun, uvijek postoje načini za zaobilaženje sustava ili propusti koji se razvijaju s vremenom.

Također, budući da gotovo svi oblici društvenih medija uključuju oglase, ciljani oglasi mogu postati problematični. No što je još važnije, nedavne studije pokazale su negativan utjecaj socijalnih medija na djecu i tinejdžere. Uz Instagram prilagođen djeci, ona bi mogla doživjeti još veći udar na mentalno zdravlje. Uspoređivanje s drugima, žudnja za onim što ne mogu imati, stvaranje negativne slike o izgledu svog tijela ili života…puno je problema s kojima se djeca danas bore.

Na kraju, samo će vrijeme pokazati potencijalne probleme i manjkavosti buduće aplikacije. Za sada Instagram i njegova matična tvrtka Facebook inzistiraju da žele učiniti sve da djeca i tinejdžeri budu sigurni na svojim platformama.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.