Istaknute teme Novosti i događanja

U Zagrebu bez mjesta u vrtiću ostalo više od 3100 djece! Popunjene gradske, privatne i vjerske grupe ali i dadilje čije cijene sufinancira Grad

U Zagrebu nedostaje mjesta u vrtićima za oko 3100 djece. Mjesta su popunjena i u gradskim i privatnim vrtićima – u gradskim vrtićima trenutno mjesta ima za 6 djece, no niti jedno u jaslicama dok u privatnim vrtićima mjesta ima za jedno dijete u jaslicama i 25 u vrtićima.

Roditelji se žale Pravobraniteljici za djecu koja traži da se u rješavanje problema uključe i Grad i Država kako bi djeca zaposlenih roditelja dobila potrebnu skrb

Kako će od jeseni roditelji raditi ako nemaju gdje ostaviti djecu pitanje je s kojim se svakodnevno susreće i Helenca Pirnat Dragičević , pravobraniteljica za djecu koju roditelji, najvećim dijelom oni kojima prestaje pravo na korištenje mjere roditelji odgojitelji zbog ukidanja te mjere od strane Grada Zagreba svakodnevno traže za pomoć.

Iako pravobraniteljica za djecu nema ovlasti utjecati na provedbu i rezultate upisa, istaknula je da je zabrinuta zbog situacije u kojoj je ostao neupisan velik broj djece.

– U više navrata preporučivali smo Gradu Zagrebu da uloži dodatne napore radi povećanja prostornih, kadrovskih i organizacijskih kapaciteta dječjih vrtića kako bi se povećao obuhvat i omogućilo uključivanje u predškolske ustanove (jasličke i vrtićke programe) djece roditelja odgojitelja koji „izlaze iz mjere“, kao i ostale djece rane i predškolske dobi čiji roditelji također računaju na mjesto u dječjem vrtiću. Iako nas je Grad Zagreb obavijestio o aktivnostima u cilju omogućavanja većeg obuhvata djece predškolskim odgojem i upisa u dječje vrtiće, pritužbe roditelja koje ovih dana primamo, ukazuju na specifičnost situacije uslijed velikog broja, za sad, neupisane djece i potrebu poduzimanja drugih aktivnosti radi pomoći roditeljima u skrbi za djecu – istaknula je Pravobraniteljica.

Dodala je da je traži i reakciju Države jer je njena dužnos prema članku 18. Konvencije o pravima djeteta na svim razinama poduzeti odgovarajuće mjere da roditeljima olakša ispunjavanje sadržaja njihovih roditeljskih obveza i odgovornosti, ali i da osigura odgovarajuće mjere pomoći roditeljima i drugim osobama odgovornima za dijete, da osigura razvoj institucija, olakšica i službi za skrb o djeci te da poduzme sve odgovarajuće mjere kako bi djeca zaposlenih roditelja imala pravo koristiti institucije i službe za skrb o djeci koje im stoje na raspolaganju.

– Nedvojbeno je da je pohađanje dječjeg vrtića višestruko važno za djetetov cjelokupni rani razvoj, budući da dječji vrtići nisu samo mjesta „čuvanja djece“ dok roditelj radi, već mjesta koja potiču zdrav psihosocijalni rast i razvoj djeteta te mjesta u kojima se djeca odgajaju, socijaliziraju i obrazuju. Iako pohađanje dječjeg vrtića, prema postojećim propisima, nije obvezno svakom bi djetetu trebalo omogućiti pohađanje dječjeg vrtića bez obzira na status roditelja i obiteljske okolnosti – istaknula je.

Očekuje od Grada Zagreba da, osim izgradnje, dogradnje i drugih potrebnih radnji za povećanje kapaciteta postojećih vrtića, razmotri moguća rješenja i druge mjere za skrb o djeci te da osigura alternativne programe skrbi, odgoja i obrazovanja za djecu koja nisu ostvarila pravo na upis u vrtić, po potrebi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i drugim ministarstvima i tijelima koja mogu doprinijeti nalaženju rješenja.

Grad Zagreb inače ima 60 svojih dječjih vrtića na 230 lokacija u kojima se za 29.967 djece rane i predškolske dobi brinu brojni odgajatelji. Odnosno, 22.435 djece vrtićke dobi i 7.532 jasličke dobi. Roditeljima su na raspolaganju i nešto skuplji privatni vrtića u kojima Grad također sufinancira cijene ali znatno manje. Takvih vrtića je139 koji brinu o 4.703 djece. Isto tako, roditelji na raspolaganju imaju i skuplji sufinanciran program Obrta za čuvanje dadilje – 29 čuvalica koje trenutno brinu o 283 djece.

Inače, tijekom 2023. planira se završetak radova na pet objekata čime će se osigurati povećanje smještajnog kapaciteta za 32 odgojno-obrazovne skupine, odnosno za 520 djece rane i predškolske dobi te završetak radova prenamjene prostora mjesnih odbora u područne objekte dječjih vrtića, čime će se osigurati dodatno povećanje smještajnog kapaciteta za 20 odgojno-obrazovnih skupina, odnosno za 352 djece rane i predškolske dobi.

VRTIĆI KOJI ĆE BITI ZAVRŠENI U 2023.

 • Dječji vrtić Sesvete, PO Kašina, 4 odgojno-obrazovne skupine
 • Dječji vrtić Botinec, PO Odranski Obrež, 3 odgojno-obrazovne skupine
 • Dječji vrtić Ivanja Reka, 5 odgojno-obrazovnih skupina
 • Dječji vrtić Sesvetski Kraljevec, 14 odgojno-obrazovnih skupina Dječji vrtić Zrno, PO Žitnjak, 6 odgojno-obrazovnih skupina

PRENAMJENE PROSTORA MJESNIH ODBORA U PODRUČNE OBJEKTE DJEČJIH VRTIĆA ZA KOJE SE PLANIRA ZAVRŠETAK RADOVA U 2023.

 • Dječji vrtić Jabuka – PO Trnava, 2 odgojno-obrazovne skupine
 • Dječji vrtić En ten tini – PO Sevetska Sopnica, 2 odgojno-obrazovne skupine
 • Dječji vrtić En ten tini – PO Sesvetska Selnica, 3 odgojno-obrazovne skupine
 • Dječji vrtić Sunce – PO Novo Brestje, 2 odgojno-obrazovne skupine
 • Dječji vrtić Leptir – PO Cerje, 2 odgojno-obrazovne skupine
 • Dječji vrtić Medo Brundo – PO Novi Retkovec, 2 odgojno-obrazovne skupine
 • Dječji vrtić Poletarac – PO Studentski grad, 3 odgojno-obrazovne skupine
 • Dječji vrtić Kustošija – PO Gajnice, 2 odgojno-obrazovne skupine
 • Dječji vrtić Kustošija – PO Donja Kustošija, 2 odgojno-obrazovne skupine

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.