Istaknute teme Odgoj

Trendovi u 2021.: Što čeka roditelje, a što djecu?

Loving embracing mother and baby at home

Trendovi u roditeljstvu mijenjaju se kao i sve drugo – u svijetu, ali i kod nas

Sve se mijenja, pa i roditeljstvo i odgojni stilovi, koliko god mi mislili da uvijek ostajemo “pri starom”. Što nam nosi 2021 godina po tom pitanju? Evo nekih novosti:

Novi načini podučavanja

Ako nas je 2020. ičemu podučila, to je da i mi roditelji možemo i ponekad moramo biti “učitelji” svojoj djeci. I to prilično dobri! Mnogi roditelji, gdje se za to pruža mogućnost, okrenut će se podučavanju djece kod kuće ili online školi. Mnogi su postali pravi stručnjaci u smišljanju dodatnih zadataka za svoje klince i oplemenjivanju njihova znanja.

Usto, predviđa se i porast raznih virtualnih učionica, kao i da će što više dječjih slobodnih aktivnosti, ako je to moguće – preseliti online.

Svijet je naše igralište

Djeca su sve više slična okoliša, prirode, zanimaju se za ekologiju i spašavanje svijeta. Samim time godina pred nama bit će posvećena takvim aktivnostima – recikliranju, čišćenju, razvrstavanju, oživljavanju nekome beskorisnih predmeta…stvari poput kamenja, kore od banane i lišća postat će inspiracija za likovne projekte, podučavanje i slično…

Neobični ljubimci

Flokija i Reksa zamijenit će neobični i manje zahtjevni ljubimci poput žaba, guštera, zmija, i to u sve većem broju. pa čak i puževa, Ne treba ih šetati, ne opada im dlaka ne zahtijevaju previše interakcije i slično.

Svaki je zalogaj bitan

Ova se stavka odnosi na prehranu djece dogodinu dana života. Do sada se smatralo da djeca do 6 mjeseci isključivo trebaju biti dojena, a da potom slijedi upoznavanje s hranom koje je u stvari više igra i upoznavanje s namirnicama.

No, u 2021. oživit će trend naziva “svaki je zalogaj bitan” jer upravo se ta prva godina djetetova života gleda kao jednom od najbitnijih za rast i razvoj.

Dijagnoza online

Stručnjaci predviđaju da ćemo u godini pred nama češće liječnika posjećivati online nego u samoj ambulanti. Mailovi, video chatovi i slično postat će uobičajenije sredstvo komunikacije i konzultacije s pedijatrima i drugim liječnicima.

Obiteljski obroci

Mnoge obitelji u protekloj su godini provodile više vremena zajedno nego ikada ranije. U samoizolaciji, premda nam se nekad činilo da ćemo poludjeti, naučili smo biti tolerantniji jedni prema drugima.

Iz tog razdoblja mnogi su stekli naviku zajedničkih obiteljskih obroka, koji će doprinijeti jačanju međusobnih odnosa, ali i zdravijim prehrambenim navikama. U 2021. zajednički obroci, bilo da se radi o ručku ili večeri bit će ono čemu će većina obitelj itežiti i običaj kojeg će se potruditi zadržati.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.