Čitaonica Novosti i događanja

Tratinčica – nova bajka u Mozaikovoj slušaonici

Mozaik knjiga za djecu je pripremila novu audio slikovnicu – Tratinčica. Riječ je o petoj po redu audio knjizi u Mozaikovoj slušaonici i to nakon ranije objavljenih „Orašara“, „Carevog novog ruha“, „Pliva patka“ i „Snjeguljica i sedam patuljaka“. Riječ je o priči Hans Christian Andersena koji je prvi autor koji u bajke unosi biljni svijet i daje mu pokret, oživljuje ga. U njegovim bajkama cvijeće je nešto uzvišeno jer se iz njega rađa nešto najljepše i neponovljivo – novi život.

Slušajući priče iz slikovnica, djeca savladavaju govor, čitanje i pisanje

Andersen često piše o malom, skromnom, ali lijepom cvijeću koje raste pored puta, a koje je kontrastno oholu vrtnom cvijeću, s tipičnim ljudskim osobinama – ljubomorom i zavišću. Takva je Andersenova tratinčica iz istoimene bajke, u kojoj su zbijeni svi najplemenitiji osjećaji. Ovaj projekt podržalo je Ministarstvo kulture i medija RH.

Bajka je popraćena predivnim ilustracijama Patricia Alejandra Aguera Marińa, a spikerica Mirela Matković, najpoznatiji hrvatski glas, udahnula je život omiljenoj bajci brojnih generacija.

Petu audio slikovnicu možete poslušati na ovom linku: https://youtu.be/i9-Qh1kUA0A

Podsjetimo, u godini koja je proglašena Godinom čitanja, Mozaik knjiga krenula je s projektom besplatnih audio slikovnica namijenjenih ponajprije najmlađim korisnicima pod nazivom Mozaikova slušaonica. Projekt je realiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija. Tako svojim sadržajima potiču razvoj čitateljskih navika kod opće populacije, ali i odgajaju buduće čitatelje. Do sada su objavljene „Orašar“, „Carevo novo ruho“, „Pliva patka“ i „Snjeguljica i sedam patuljaka“.

Projekt na suvremen i jednostavan, uhu i oku ugodan i prirodan način djeci pomaže da usvoje znanja i vještine potrebne za život.

Digitalno se obrađuju najprodavanije slikovnice Mozaika knjiga, takozvani longseleri, od odabranih Andersenovih bajki i bajki braće Grimm, preko zabavnih slikovnica za najmlađe, do onih čije smo uprizorenje imali priliku i čast vidjeti na kazališnim daskama te malim i velikim ekranima.

Slikovnice su besplatne te lako dostupne na društvenim mrežama. Putem linka dolazi se do kanala na kojem su ponuđene slikovnice za slušanje. Klikom se otvaraju i listaju slikovnice, a glas prati tekst na stranici.

Slušajući priče iz slikovnica, djeca savladavaju za život potrebne vještine: govor, čitanje i pisanje. Slikovnica je prva, a time i ključna, knjiga u djetetovu razvoju, a čitanje i slušanje slikovnica od najranije dobi razvija i njeguje strast prema čitanju.

Kako bismo izgradili bolje, pametnije i kreativnije društvo, želimo medij knjige podržati sloganom „Djeca koja čitaju i slučaju najbolje priče postaju ljudi koji misle“. Predstavimo našim najmlađima najljepše priče i pokažimo im čaroliju koju skrivaju slikovnice.

Foto: Mozaik knjiga

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.