Novosti i događanja

Točenje benzina, smišljanje što ručati, uspavljivanje – to su neke od stavki koje roditeljima stvaraju najviše stresa

Stavljanje djece u krevet, tjedna kupovina namirnica i svakodnevno smišljanje obroka – stavke su koje prema istraživanjima kod roditelja uzrokuju najveću količinu stresa.

Roditeljima stvaraju najviše stresa situacije u kojima nešto moraju obaviti, a sami su s malom djecom

Studija u kojoj je sudjelovalo preko 2000 roditelja otkrila je još neke velike stresove, a to su: kupanje djeteta, “tjeranje” djeteta  da završi domaću zadaću i pokušaj da se gledanje tv-a svede na minimum.

Nešto niže na popisu roditelji su se požalili kako se brinu kada će stići kući s posla i hoće li to biti na vrijeme da svojoj djeci zažele laku noć. Zabrinjava ih i hrane li svoju djecu dovoljno kvalitetno te hoće li uspjeti izaći iz kuće na vrijeme i pojaviti se negdje drugdje bez kašnjenja. Trećina roditelja posve male djece izjavilo je kako im je prava noćna mora bila natočiti benzin u automobil dok su bili sami s djecom.

Prosječan roditelj, saznajemo, osjeti stres oko šest puta dnevno, a većina roditelja smatraju da će njihovo dijete postati najzahtjevnije kada navrši pet godina.

Kako ne bi osjećali stres kada se djeca, na primjer. dokopaju flomastera i “uljepšaju” zidove dnevne sobe do neprepoznatljivosti? A osim po zidovima, studija otkriva, djeca još vole šarati po podu, tepihu, svojim prijateljima i da, kućnim ljubimcima.

Kada ovo pročitate, ne čudi podatak da je čak 46 posto djece najveći stres svojim roditeljima izazvalo upravo u vlastitom domu, dok ih je 13 posto “krug djelovanja” proširilo na  trgovine. Njih oko 10 posto najveći je stres mami i tati izazvalo u restoranima.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.