Istaknute teme Odgoj

Što roditelji ne duguju svom djetetu?

duguju svom djetetu

Gurmanski obroci i sendviči samo su dio onih propusta na koje su upozorili stručnjaci, a koje činimo svakodnevno


U današnjem društvu razmišlja se stalno “na što imamo pravo” umjesto na ono što smo u stvari zaslužili, pa to čine i naša djeca. Sve je više povlastica i privilegija, a malo je toga što se treba zaslužiti i zaraditi.

 
Prema djeci dakako, imamo puno obaveza. Moramo im osigurati ljubav, krov nad glavom, hranu i vodu, tu smo da ih kupamo, oblačimo, kupujemo igračke, učimo..
 
No, što u stvari ne moramo raditi i na što ona nemaju “pravo” i ne trebaju očekivati?

Djeca ne moraju dobiti nagradu jer se “lijepo” ponašaju

 
Kada povedete dijete u kupovinu i ono se ponaša pristojno, ne trebate odmah “nagraditi” takvo ponašanje i potrčati do police s igračkama. Da, ok, ponašao si se dobro i to je u redu, to se od tebe i očekuje. Život jednostavno nije samo davanje i ponekad trebaš poštovati pravila, bez da išta dobiješ za uzvrat.

Djeca ne moraju biti najbolji sportaši u školi

 
Djeca imaju velika očekivanja i želje jer ne shvaćaju da je za uspjeh potreban trud i puno rada. Ponekad se čini tako lako biti sportaš, popularna figura u školi, uspješan u nečemu, no samo vježba “brusi” vještine i nisu svi predodređeni za pobjedu na tom području.

Djeca ne moraju uvijek dobiti sve što žele

 
Prvo je lekcija koju trebaju naučiti ta – da cijene ono što imaju. Potom svakako trebaju naučiti koja je vrijednost onoga što žele imati. Učite ih da steže novac za ono što žele, a ne samo da očekuju da će to dobiti od vas.
 
Sakupljanje novaca za nešto i dugi iščekivanje uči djecu strpljenju, odgovornosti, ali im možda pokaže da to što su željeli tako jako, u biti i nije toliko primamljivo kao što se čin ina prvi pogled kada to “jednostavno moraju imati”.

Djeca ne moraju biti popularna

 
Možda bismo i mi i oni to željeli, ali nisu svi kraljevi i kraljice škole. Ne mogu svi imati niti gomilu prijatelja, to je jednostavno tako, pa djecu treba podučiti vrijednostima pravog prijateljstva te d aje nekoliko iskrenih prijatelja bolje od gomile onih koji ti se “dive” dok si popularan. Korisno je naučiti djecu i ikako da budu dobri prijatelji i zadrže oko sebe ljude do kojih im je stalo.

Djeca ne moraju uvijek imati “gurmanske” obroke

 
Današnji tempo života ne olakšava roditeljima, koji rade i po 10 sati. Teško da će nakon toga sretni dotrčati kući i skuhati obrok od nekoliko sljedova.
 
Ne morate zbog toga osjećati krivnju, bitno je da djeci priuštite zdrav i uravnotežen obrok koji će zadovoljiti njihove potrebe. Također, potaknite djecu da vam pomognu u kuhinji da zajedno pripremite nešto ukusno.

Djeca ne moraju imati “sluškinju”

 
Našoj djeci trebamo biti isključivo roditelji, a ne sluge koji čiste i pospremaju za njima. Zato djecu od malih nogu treba podučiti kako da obavljaju prvo jednostavne, a onda i kompliciranije zadatke.
 
Prvenstveno, da pospreme iza sebe. Također, ne znači ako nešto počiste da trebaju za to dobiti nagradu, neka im nagrada bude učenje odgovornosti – kako za zaduženja, tako i za njihove stvari u kući koje su njihova briga.
 

Djeca nemaju pravo na uslugu brze hrane

 
Djeca nešto zatraže, a naš prvi poriv je da odmah skočimo i ispunimo njihove želje. Ponekad da ih jednostavno ušutkamo, a ponekad jer im želimo udovoljiti. Dječji zahtjevi ne moraju odmah biti ispunjeni, jer to nije roditeljska obveza, a naučiti djecu da čekaju prava je životna vještina.

Djeca ne moraju proći razred

 
Svi za svoju djecu misle kako su briljantna i genijalna te kako ih dobro poznaju. Profesori u školi jednako tako dobro poznaju našu djecu jer s njima se svakodnevno druže. Ponekad se i nama i našoj djeci prelazak u viši razred čini kao besplatna vožnja i nešto posve prirodno, no ne bude uvijek tako. Za prolazak u školi treba “zagrijati stolac”, naučiti nešto, usvojiti dodatne informacije i uzmite to za ozbiljno.

Djeca ne moraju uvijek biti pobjednici

 
Kada igrate neke igre sa svojom djecom ne morate im uvijek dati da pobijede jer trebaju naučiti da  u svakoj igri postoji pobjednik, rezultat, i da, gubitnik.
 
Gubitak u jednoj igri ne treba značiti odustajanje od daljnjeg igranja i ne znači da ćemo uvijek biti gubitnici jer uloge na vrhu redovito se mijenjaju. Također, “umijeće gubljenja”, ako se uopće tako može nazvati, jedna je od lekcija kojoj trebamo podučiti našu djecu.

Djeca ne moraju uvijek biti u pravu

 
Svi vole misliti da su uvijek u pravo, jer je lijepo uvijek biti u pravu. Nije neka života mudrost – ali ako bismo u uvijek svi bili u pravu, nitko nikada ne bi bio u krivu.
 
A to je nemoguće. djecu ,koja također uvijek misle da su u pravu i vole nametati svoje mišljenje, treba naučiti da nisu i da je u redu, pa čak ne znati sve. Ako ne nauče tu važnu lekciju na vrijeme, postoji mogućnost da će pokazati manjak poštovanja prema nekoj osobi koja im ukaže na činjenicu da su možda u krivu.
 
foto: Freepik
 
 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.