Istaknute teme Za roditelje Zdravlje i sigurnost

Studije pokazuju da se post porođajna depresija može zadržati godinama nakon poroda

postporođajna depresija

Post porođajna depresija je u porastu uslijed pandemije koronavirusa i izoliranosti

Post porođajna depresija opaka je bolest koju niti dan danas nismo skloni priznati i koju nije lako prepoznati. No, stručnjaci sad još i dodatno upozoravaju kako ona ne mora uvijek “nestati” nakon nekog vremena, pa čak niti godinu dana po porođaju.

Ova spoznaja dolazi uslijed otkrića da je i sve više majki sklono razvijanju postporođajne depresije pri čemu veliku ulogu igra pandemija koronavirusa. Uslijed pandemije majke se osjećaju izolirano, napušteno, prepuštene su same sebi, imaju rjeđe socijalne kontakte, manju emotivnu i praktičnu potporu, a neke trpe i fizičko i psihičko nasilje pri čemu nisu u stanju od okoline zatražiti pomoć.

Istraživanje znanstvenika koji su objavili ovu studiju provedeno je na 5000 majki, a otkriveno je kako četvrtina njih pati od depresije i nakon što se ugasi prva svjećica na rođendanskoj torti. Štoviše, upravo je to prosječan broj onih koje se s depresijom bore i nakon treće godine djetetova života.

Koliko god zdravstveni sustavi raznih zemalja ulagali u podršku mentalnom zdravlju roditelja, njega se i dalje smatra sporednim faktorom jer je mnogima prioritet samo ono fizičko. No, liječnici ističu kako je posebno važno baš u ovom razdoblju staviti naglasak na ono “psihičko” jer muškarci i žene prelaze u roditeljstvo suočeni s pojačanim pritiskom, stresom i izolacijom usred pandemije.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.