Istaknute teme Odgoj

Stručnjaci: Ovo je 13 navika dobro prilagođene djece

dobro prilagođene djece

Odgoj dobro prilagođene djece zahtjeva samo malo truda

Danas često slušamo da djeca nisu kao nekad. Je li to dobro ili loše? Navodno danas djeca nemaju radne navike kao prije, roditelji sve obavljaju umjesto njih, sve im je “dano na pladnju”, a ona su stalno na mobitelima. Zapitamo se, je li moguće uopće danas dobro odgojiti dijete u ovakvom okruženju? Naravno da je moguće, a sve započinje jednim djetetom i jednim roditeljem. A možda pomogne i ovih 13 tehnika.

Zajedničko vrijeme je najvažnije

Djeci je uzbudljivo otvarati poklone, igrati se novim igračkama ili gadgetima. no taj osjećaj, a ponekad i poklon, brzo padnu u zaborav. Ono što ostaje su uspomene – vrijeme provedeno zajedno. Obiteljske večeri, putovanja, vikend izleti, zajednički doživljaji-  sve je to ono čega djetetu treba najviše. Istraživanja također pokazuju da što više kvalitetnog vremena provedete s djetetom, manje su šanse da će imati problema u ponašanju u kasnijoj dobi. 

Zadatci i dužnosti

Dajte djeci zadatke i kućna zaduženja i naučit ćete ih vrijednostima kao što su marljivost, organizacija vremena, odgovornost, a da ne govorimo o rastu samiopouzdanja i samopoštovanja.

Rani odlazak na spavanje

Možda vam se čini beznačajno, ali rani odlazak na spavanje to nikako nije. Ima jako velik pozitivni utjecaj na njihov razvoj i dobrobit. Rani odlazak na počinak ne samo da može poboljšati djetetov san, već i jezični razvoj, a utječe i na ponašanje. U pozitivnom smislu.

Zagrljaji

Iako će malo starijoj djeci biti neugodno da ih grlite u javnosti i pred prijateljima, i oni će imati velike koristi od roditeljskog zagrljaja. Grljenje je izvrstan način da pokažete djeci da ih volite i da vam je stalo. Stručnjaci dodaju i da zagrljaji smanjuju razinu stresa uzrokovanog svakodnevnim životom.

Granice

Zvuči lagano, ali u stvari nije. Jer, kad dijete vrišti, valja se po podu, prijeti i odguruje vas, teško je održati te granice.
Sjetite se da djetetu treba neko vrijeme da shvate, usvoje i prihvate granice te ih počnu “poštovati” bez prigovora.
Bitno je shvatiti da vaše granice moraju biti poput zida, a ne vrata koje se povremeno otvaraju i zatvaraju. Svijet je kaotično mjesto, a granice pomažu vašem djetetu da sve dobije neki smisao, pomoći će m uda ostane prizemljeno ali i da napreduje.

Rutina

Ruina pomaže djeci, čak i onoj tvrdoglavoj, da dobiju osjećaj kontrole nad svojim životom. Znajući što te čeka u vrijeme obroka, kada je spavanje, a kada vrijeme za kupanje i igru donijet će veliko olakšanje malim mozgovima.

Razigranost

Djeca nikada neće reći da su imala težak dan i da trebaju odmor. Djeca će vas pozvati da se dođete igrati s njima. A koliko odrasli imaju želje za igrom? Malo jer su im dani ispunjeni obavezama i stresom. No, igra je izvanredan način da se povežemo sa djetetom jer to je ono što čin njihovu bit. Zato, vrijeme je za odlaganje mobitela i slaganje kockica. Jer recepti, smiješne snimke, vlogovi, mailovi i ostale stvari bit će tu uvijek – za razliku od djece.

Spori dani

Roditelji bi trebali omogućiti svojoj obitelji spore dane – dane kada neće raditi ništa posebno, već jednostavno provoditi vrijeme zajedno. U zajedničkim obrocima, razgovorima, društvenim igrama i slično. Ta stanka u užurbanom životnom ritmu ne samo da može djelovati pozitivno i natjerati cijelu obitelj da uspori kada shvate koliko im to treba, već pomaže i roditeljima da uživaju u svojoj djeci i da djeca uživaju u njima.

Knjige

Čitanje je jedna od najvažnijih stvari koju roditelj može priuštiti djetetu. To znači započeti dok su još novorođenčad i čitati im još dugo dugo, čak i kad već sami znaju čitati. Studije pokazuju da rano čitanje djeci pozitivno utječe na govor, komunikaciju, povezanost s roditeljima i ranije učenje čitanja.

Ako pak čitate djeci koja već znaju čitati, to razvija bliskost, djecu uči razumjeti svijet oko njih i razviti empatiju.

Glazba

Znanost je pokazala da kada djeca nauče svirati glazbu, njihov mozak počne čuti i obrađivati ​​zvukove koje inače nisu mogli čuti. To im pomaže da razviju “neurofiziološku razliku” između određenih zvukova koji mogu pomoći pismenosti, što se može pretvoriti u poboljšane akademske rezultate.

Vrijeme vani

Kreativna, slobodna igra pozitivno utječe i na tijelo i na um. Dovodi do emotivne stabilnosti, spretnosti, samo regulacije. Djeca kojoj to nije pruženo, mogu imati razne probleme. Od nepravinog držanja olovke, do plakanja zbog svake sitnice, izbjegavanja dodira ili pregrubog igranja s vršnjacima.

Što manje ekrana

Da bi se moždane neuronske mreže normalno razvijale tijekom kritičnog razdoblja, djetetu su potrebni posebni podražaji iz vanjske okoline. I, zamislite iznenađenja, ti se podražaji ne nalaze na ekranima tableta ili mobitela. Kada malo dijete provede previše vremena pred ekranom i ne dobije dovoljno potrebnih podražaja iz stvarnog svijeta, njegov razvoj postaje usporen.

Empatija

Što djeci treba da bi bila uspješna i sretna? Možda će vas iznenaditi da je odgovor empatija. Ona nam omogućuje da uvidimo kako je to “hodati u tuđim cipelama”, a mnoga je istraživanja povezuju s kasnijim uspjehom u životu.

Djeca se ne rađaju empatična, već je to vještina koju se uči. Promiče se kroz ljubazno i moralno ponašanje kao protu odgovor nasilju, agresiji i predrasudama. Mnogi upravo empatiju smatraju ključnim sastojkom liderstva i uspjeha.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.