Istaknute teme Prehrana

Što morate znati prije nego date djetetu prvi sladoled

Sladoled je tako ukusan, kremast, osvježavajući. Uživamo u njemu ljeti, nerijetko i zimi. Možemo li onda kriviti i djecu kada ga požele okusiti i vidjeti što je to što toliko oduševljava odrasle.

Dječji nutricionisti smatraju da djeca trebaju odgađati čim duže prvi sladoled jer su nikakav izvor hranjivih sastojaka

No, što trebate znati prije nego djetetu date njegov prvi sladoled?

Kada bi bebe smjele probati sladoled?

Nakon godine dana jer se radi o mliječnom proizvodu. Napravljeni su od punomasnog mlijeka i vrhnja, a iako je mlijeko pasterizirano radi uklanjanja bakterija, bebe i dalje mogu biti osjetljive na mliječne bjelančevine, minerale te ostale sastojke u njemu. Dječji nutricionisti smatraju da takvu vrstu namirnice bebe trebaju izbjegavati jer su nikakav izvor hranjivih sastojaka te se u dječjoj prehrani trebaju naći samo povremeno.

3 razloga za izbjegavanje sladoleda prije navršene godine dana

Prvih 12 mjeseci u životu vaših djeteta presudno je razdoblje za izgradnju ukusa i uvođenje navike zdrave prehrane. To je razdoblje kada bi svakako trebalo izbjegavati slatkiše i mliječne proizvode, a evo još nekoliko razloga za nedavanje sladoleda:

Konzervansi

Gotovo svi sladoledi na tržištu sadrže konzervanse, masti, šećer, umjetne sastojke i boje za hranu.

Punomasno mlijeko

Sladoled se pravi od mlijeka. Vaša beba pak može biti preosjetljiva na punomasno mlijeko i vrhnje. ako je do tada bila isključivo dojena, sladoled može biti pravi šok za njezin želudac. Također, može biti intolerantna na laktozu.

Probavni problemi

Punomasno mlijeko može biti teško za probaviti. Sladoled može dovesti i do nakupljanje plina i kronične boli u želucu ili problema s kolikama.

Kako uvesti sladoled u prehranu?

Najbolje se posavjetovati s pedijatrom, a nakon toga možete se pridržavati i ovih savjeta.

Recite “ne” uličnim prodavačima

Većina komercijalnih sladoleda toplinski je pasterizirana kako bi se ubile bakterije, ali budite oprezni odakle kupujete. Ne kupujte sladoled od uličnog prodavača, jer nikad ne možete biti sigurni u sanitarne i skladišne uvjete na takvim mjestima.

U nepravilnim uvjetima skladištenja mogu se skupiti bakterije. Voda koju koriste lokalni dobavljači sladoleda možda nije najbolje kvalitete. Loša kvaliteta vode i kontaminirano mlijeko mogli bi dovesti do gastrointestinalnih infekcija u malenih.

Uvjerite se u sastojke

Znamo da je dosadno, ali pažljivo pročitajte sastojke na sladoledu prije nego ga ponudite mališanu.
Određeni sastojci mogu izazvati alergijske reakcije, a to su orasi, kikiriki, jagode i sredstva za bojenje. Izbjegavajte sladolede od sirovog mlijeka jer mogu biti nosioci bakterija. Odaberite radije jednostavniji sladoled bez previše dodatnih sastojaka.

Ne pretjerujte

Počnite malim zalogajima. Nakon uvođenja sladoleda, nemojte dati mališanu da se prejede samo zato što uživa u okusu. Sadržaj šećera može biti štetan za vaše dijete, jer na duge staze može dovesti do potencijalnog propadanja zuba i prekomjerne težine. Sladoled se također ne preporučuje davati više od jednom do dvaput tjedno.

Ponudite alternativu

Ako vaše dijete voli sladoled, možete mu ponuditi deserte poput domaćih voćnih smoothieja, jogurta s aromatiziranim voćem, voćne kreme, ohlađeni voćni pire, prirodne voćne sorbete i slično. Ohladite ih neposredno prije posluživanja kako biste im dali “doživljaj sladoleda”.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.