Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Što kada vaša obitelj nije u blagdanskom raspoloženju?

blagdanskom raspoloženju

Ne moraju uvijek svi jednako uživati u blagdanskom raspoloženju

Blagdani su mnogima izvor radosti i najdraže doba godine, drugi su na njih ravnodušni, a treće u predbožićno vrijeme muče osjećaji sjete i depresije. To vrijedi za pojedince, ali i obitelji. Neke obitelji možda su baš nedavno pretrpjele veliki gubitak i nisu u stanju uživati u blagdanima. Mnoge muče financijski problemi te osjećaj da ne mogu držati korak sa svim tim poklonima i prekomjernom potrošnjom te će njihovi najmiliji biti zakinuti.

Osim financijskih tu su i razni drugi problemi i emotivna stanja, a treba razumjeti i činjenicu da ne mogu svi biti opčinjeni blagdanskim duhom i blještavilom. Također, možda će se nekima činiti neobično, no moguće je da dio obitelji uživa u prazničkom raspoloženju, dok drugi članovi to nikako ne mogu.

Je li nužno ustvari biti dio, kako ga neki nazivaju, blagdanskog ludila, obožavati sve te ukrase, pjesme, darove? I ono najvažnije, je li bitno da cijela obitelj osjeća isto, da mora osjećati isto kako nekome ne bi bio pokvaren čitav ugođaj?

Naravno da nije. Blagdani su subjektivan doživljaj i u nikoga ne možemo usaditi svoje osjećaje. Za svaku obitelj ključno je da:

  1. poštuje svoje osjećaje i ne prilagođava se nikome
  2. razjasnite kakvi su vaši osjećaji, kao i osjećaji vaših bližnjih te se dogovorite kako želite provesti blagdane
  3. napravite svoj plan koji će poštovati osjećaje i potrebe svakog člana obitelji te pronađite kompromis

Kako sve to postići, a ne povrijediti ljude oko sebe i smoći snage za postavljanje granica?

Odredite što osjećate

Nitko vas ne poznaje bolje od vas samih. Dakle, razmislite i shvatite što osjećate i koje su vaše potrebe. Prihvatite činjenicu da je stanje takvo i da možda imate ili nemate poseban razlog za to. Nakon toga možete potražiti podršku i razumijevanje drugih.

Prihvatite osjećaje svog djeteta

Bez obzira koliko djece imali, svako od njih se u vrijeme blagdana može suočavati s nekim svojim problemima. Čak i isti problemi mogu imati različit utjecaj na njihove psihu i emocije. Razgovarajte i objasnite im da je u redu osjećati se loše, žalovati ili ne uživati u blagdanima.

Postavite granice

Možda je vaša obitelj imala nedavno neki stresan događaj, a prijatelji vas silom žele razveseliti. Postavite granice jer ćete možda završiti isfrustrirani i u svađi. Dajte im jasno do znanja da želite samoću ili što već želite, uz komentar da vaše raspoloženje nije trajno, samo vam treba vremena.

Stvorite svoje blagdanske aktivnosti i rituale

Postupajte onako kako se osjećate kao obitelj, a ne kako drugi očekuju od vas. Na primjer, na Božić biste voljeli naručiti nešto iz restorana što nema veze s tradicijom i običajima? Zašto ne? Gleda vam se nebožićni film? Navalite! Ne ide vam se na zabave? Nemojte, družite se kod kuće i provedite mirnu večer svi zajedno. Iduće godine možda ćete se osjećati potpuno drugačije.

Podijelite se

Ako imate više djece, možda jedno uživa u božićnom ugođaju, dok drugome nije do ničega. Nema smisla biti Grinch i drugom djetetu ukrasti Božić. Odvedite ga na proslavu, božićnu radionicu, klizanje uz božićne pjesme. Drugi roditelj neka ostane s drugim djetetom ili djecom. Poštujte osjećaje onog drugog i blagdani će proći sretnije i jednostavnije.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.