Istaknute teme Za roditelje

Što je sindrom zagorenog tosta i patite li od njega?

sindrom zagorenog tosta

Sindrom zagorenog tosta svojstven je – majkama

Sigurno ste čuli za “burnout”, kada jednostavno pregorite od obaveza i stresa? No jeste li čuli za sindrom pregorenog tosta?

Briga o bebi i odgoj djeteta nikada nisu laki zadaci. Ali današnje se majke se uz sve također moraju boriti s poteškoćama donošenja prave odluke uz previše dostupnih opcija. To može biti izuzetno teško kada se odluke moraju donositi i po nekoliko puta dnevno. Biti roditelj zahtijeva kompromis, ali biti majka ponekad podrazumijeva žrtvovanje dijelova sebe kako biste svojoj bebi dali najbolje od sebe.

Žene često vjeruju da je žrtvovanje sebe najbolji način kako mogu voljeti svoje dijete i brinuti se za njega. Takvo ponašanje nerijetko projiciraju i prenose i na druge članove svoje obitelji.

Mame također imaju tendenciju zanemariti svoju karijeru, društveni život, interese…sve u korist bavljenja djetetom.

I premda “izolacija” prvih nekoliko tjedana nakon rođenja bebe možda i ima nekog smisla, to nije održivo stanje. Ovo je tekst o sindromu zagorenog tosta te kako ga se riješiti.

Zašto se zove sindrom zagorenog tosta?

Ako do sada niste shvatili, zagoreni tost je žena – majka koja je pregorila u želji da što bolje skrbi za svoje dijete. Ime se možda čini glupavo i nasumično ,ali u stvari ima smisla. Jer svi ćete se sigurno sjetiti situacija za vrijeme doručka kada mama najbolje i najljepše komade daje drugim članovima obitelji, a ono što možda ne izgleda tako privlačno i što nije dobro ispalo, zadržava za sebe. Kao na primejr, komad zagorenog tosta.

To na kraju dovodi do zanemarivanja vlastitih potreba. Zasjeni ih njezin trud da stvori udoban dom za svoju djecu, partnera i druge članove obitelji koji su joj bliži. U osnovi, to je navika stavljanja sebe na zadnje mjesto na popisu prioriteta. Žena svojim postupcima pokazuje da “zaslužuje samo mrvice”. a to jednostavno neće biti održivo.

Je li to bezazleni majčinski instinkt ili nešto drugo?

Naravno, svi znamo da se majke moraju žrtvovati kako bi ispravno odgojile svoju djecu. Ali u kojoj mjeri? Znači li to da vaše dijete postaje cijeli vaš svijet? Djeca ubrzo počinju shvaćati da su njihove majke spremne učiniti sve za njihovu dobrobit.

Gledaju ovo ponašanje cijeli život i ne shvaćaju koliko je to zapravo velika žrtva i ne cijene ju koliko bi trebali. Djeca ne zahvaljuju svojim majkama za svaki put kada one stave njih ispred sebe i uskrate si nešto. Prirodno je da želimo zaštititi svoju djecu i omogućiti im najbolje, no samosabotirati sebe u tom procesu nije rješenje.

Znakovi koji će vam pokazati da patite od sindroma zagorenog tosta

Počinjete isključivati sve oko sebe

I majke su ljudi. Zaslužuju imati interese, hobije i društveni život odvojeno od svoje djece. Zaslužuju komunicirati s vršnjacima koji će ju razumjeti i ohrabrivati. Isključivanje svih samo da bi se usredotočila ina brigu o svom djetetu ne pomaže ni mami ni djetetu.

Ako primjećujete da se vaš društveni krug smanjio, odnosno da uključuje samo najuže članove obitelji, a ostale niste vidjeli niti čuli mjesecima, imate simptom zagorenog tosta.

Uskraćujete sebi osnovne stvari koje su vam potrebne

Biti nesebičan kada je riječ o vašoj djeci sasvim je dobro kada nije štetno za vašu dobrobit. Možete im dati posljednju krišku pizze. Ili posvetiti pola sata iako biste radije pogledali vijesti

Ali ne morate svaku kavu popiti hladnu, ne otuširati se, pasti s nogu od umora i ne pročitati knjigu godinu dana da biste pokazali da vam je stalo.

Svojim mališanima možete pokazati da ih volite dok uz njih još uvijek “napajate” svoje tijelo hranjivim sastojcima i spavate barem onoliko koliko je potrebno da biste funkcionirali. Uživajte u svom životu i ovo će pokazati vašoj djeci kako uživati u svom!

Stalno skrivate svoje osjećaje i zanemarujete potrebe

Gajite bezuvjetnu ljubav prema svojoj obitelji, ali to ne znači da si morate uskratiti ljubavi. Zaslužujete nježnost i pažnju za sve kompromise koje napravite. A to znači komunicirati sa svojom obitelji kada se osjećate posebno pod stresom i preopterećeni zbog života kod kuće.

Vašoj obitelji je stalo do vas, baš kao i vama, pa ako postoje sitnice koje mogu promijeniti kako bi vam olakšali život, dopustite im. Nema potrebe zadržavati u sebi sve svoje osjećaje zanemarenosti i frustracije. Jednostavno komunicirajte sa svojom obitelji i oni će razumjeti! Jer u protivnom, pregorjet ćete u želji da im ugodite.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.