Za roditelje

Znate li što je “mamin zglob” i jeste li ga i vi imali?

Svi znamo da biti majka nije lak posao – od kasnonoćnog hranjenja do beskrajnih promjena pelena, ruke rade bez prestanka. Ali jeste li znali da sav ovaj naporan rad može dovesti do nečega što se zove “mamin zglob”? Ako niste upoznati s pojmom, provjerite što je to, kako nastaje i kako ga možete izbjeći.

Sprječavanje nastanka maminog zgloba započinje pravilnim položajima ruku i zapešća tijekom svakodnevnih aktivnosti

Dakle, što je točno mamin zglob? To je stanje koje se može dogoditi kada se vaše ruke i zglobovi umore od stalnih, istih pokreta. Medicinski naziv stanja je De Quervainov tenosinovitis. Radi se o uklještenju tetiva dva mišića koji prolaze kroz ručni zglob, a bolest nastaje kada se tetive oko baze palca upale i naprave jednostavne zadatke nemogućima.

Kako znati imate li mamin zglob?
 • Bol u palcu – Trajna bol oko palca može signalizirati mamin zglob. Ako jednostavni zadaci postaju bolni, posebno oko ovog područja, vrijeme je da budete na oprezu.
 • Širenje boli i neugodnosti – Pazite na to proteže li se bol od palca do zgloba. To je kao prikriveni gost, kreće okolo i signalizira da vaše ruke trebaju dodatnu njegu.
 • Primjetno oticanje – Oteklina, osobito oko baze palca i zgloba također zahtijeva pažnju. Ako vam ruka izgleda napuhanije nego inače, to je jasna poruka da mamin zglob pokazuje svoju prisutnost.
 • Poteškoće s pokretima – Borite se s jednostavnim pokretima? Mamin zglob bi mogao biti razlog. Svakodnevni zadaci poput presvlačenja djeteta ili držanja šalice ne bi se trebali činiti izazovom. Ako to učine, vrijeme je da se pozabave problemom.
 • Kvrc zvuk – Zvuk kvrcanja kada pomičete palac i zapešće signalizira potencijalne probleme. Ako vaša ruka počne kvrcati u stvari govori: “Trebam pomoć!”
Kako se nositi s maminim zglobom?
 • Napravite pauzu – Ako sumnjate u mamin zglob vrijeme je da odmorite ruke i zglobove. Izbjegavajte aktivnosti koje pogoršavaju bol poput nošenja teških vrećica ili ponavljajućih pokreta palca. Smanjite naprezanje.
 • Koristite led – Odmor, led, kompresija… Odmorite ruke izbjegavajući zadatke koji ih opterećuju. Nanesite led umotan u krpu kako biste smanjili oticanje. Upotrijebite kompresijski zavoj za dodatnu potporu zgloba.
 • Vježbe za zglobove – Uključite nježna istezanja i pokrete u svoju rutinu kako biste ojačali mišiće zgloba i ublažili bol. Gurnite palac prema gore i nježno ga povucite prema srednjem prstu. Čekajte par sekundi, ponovite vježbu.
 • Kada Kontaktirati Liječnika? – Ako vam se mamin zglob ne poboljšava ili se pogoršava, vrijeme je da razmislite o obraćanju liječniku. Ne oklijevajte, oni su tu da pomognu! Profesionalni savjeti mogu značajno utjecati na učinkovito upravljanje maminim zglobom.
 • Potpora za zglob – Kada bol postane neodoljiva, vaš liječnik može preporučiti podložak za zglob kako bi pružio dodatnu podršku. Ovaj jednostavan uređaj može pomoći u stabilizaciji ruku i zgloba, omogućujući im učinkovitije zacjeljivanje.
 • Protuupalni lijekovi – U slučajevima kada bol i dalje traje, liječnici mogu predložiti protuupalne lijekove. Ovi lijekovi mogu pomoći ublažiti upalu i smanjiti nelagodu.
Kako spriječiti nastanak maminog zgloba?
 • Pažljivi svakodnevni zadaci – Sprječavanje nastanka maminog zgloba započinje pravilnim položajima ruku i zgloba tijekom svakodnevnih aktivnosti. Bilo da se radi o podizanju, držanju ili nošenju, pokušajte održati neutralan položaj ručnog zgloba kako biste smanjili naprezanje i potencijalnu nelagodu.
 • Neutralni položaj ručnog zgloba za podizanje – Kada dižete dijete svjesno držite zglob ruke u neutralnom položaju. Ova jednostavna prilagodba može značajno smanjiti nepotrebno naprezanje ruku i zapešća, doprinoseći prevenciji maminog zgloba.
 • Savjeti za nošenje djece – Za ljubitelje nošenja djece osigurajte ravnomjernu raspodjelu težine preko oba ramena. Odlučite se za nosiljku za bebe prilagođenu zapešću koja ne stavlja dodatni stres na vaše ruke. Ove male promjene mogu napraviti veliku razliku u sprječavanju maminog zgloba dok uživaju u prednostima dječje odjeće.
 • Vježbe za jačanje ruku – Proaktivno pristupite uključivanjem jednostavnih vježbi ruku u svoju rutinu. Stisnite lopticu za stres ili se upustite u istezanje ruku kako biste ojačali mišiće u rukama. Izgradnja snage ruku može pružiti dodatnu podršku, što smanjuje vjerojatnost da će se mamin zglob ušuljati u vaš užurbani život mame

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.