Istaknute teme Učenje i rekreacija

Što bi roditelji najviše voljeli da im djeca uče u školi? Evo odgovora!

u školi

Djeca u školi uče svašta korisno, ali to nisu životne vještine

Nova velika anketa provedena među roditeljima diljem svijeta, u kojoj se pitalo što bi voljeli da njihova djeca više uče u školama, pokazuje jedinstven zaključak. A odgovor na pitanje glasi: životne vještine.

Škola je mjesto gdje djeca provode puno vremena te stječu razne vještine, obrazovne i socijalne. Uče svoj jezik, čitati i pisati, matematiku, strani jezik, sve o prirodi i društvu oko, kako napisati sastavak i puno toga drugoga.

Puno školskih programa nudi i dodatne radionice i programe poput “malih matematičara”, “sportski program”, “likovna škola”, “mali inženjeri” i slično…

Ipak, roditelji bi željeli još više raznolikosti za svoju djecu u učionicama. A kada kažu više, pod time misle na praktični rad.

U ispitivanju su sudjelovali roditelji školske djece svih dobi, osnovnoškolaca i srednjoškolaca. Roditelji djece u višim razredima osnovne i one u srednjim školama smatraju kako bi se djecu trebalo podučiti financijskoj pismenosti, kako napisati zanimljiv i privlačan životopis te kako koristiti matematiku u stvarnom životu.

Našlo se tu i znatno zanimljivijih prijedloga, pa su tako neki roditelji naveli kako bi željeli da im djeca tijekom nastave nauče promijeniti gumu, postaviti tapete ili popraviti žbuku na zidu. Neke je pandemije potaknula da napišu kako bi voljeli dai m djeca steknu vještine samopomoći jer ona je po nekima jednako važna kao i matematika.

Roditelji nešto starije djece istaknuli su kako bi također bil ovrlo korisno podučiti djecu kako govoriti u javnosti, kupiti kuću i započeti vlastiti posao.

Iako “posao” škole nije podučiti djecu svemu, roditelji smatraju da oni sami nisu dovoljno vješti da bi u tome uspjeli. Izjavili su, imaju osjećaj kao da ne znaju otkuda bi u stvari započeli.

No, što ne mogu škola i roditelji, može Youtube. Istraživanje je tako otkrilo da što se tiče učenja životnih vještina, većina djece uči stvari gledajući upravo YouTube videozapise. Bilo bi idealno kada bi se te lekcije mogle predavati osobno, s praktičnijim pristupom.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.