Istaknute teme Prehrana

Što bi dobri vitamini za trudnice trebali sadržavati?

vitamini za trudnice

Vitamini za trudnice preplavili su tržište. No, kako izabrati prave?

Ako planirate trudnoću ili ste upravo zatrudnjeli, vrijeme je da počnete razmišljati o svojoj prehrani. Koliko je kvalitetna i zdrava?

Za većinu trudnica poboljšati prehranu i zdravlje znači početi uzimati prenatalne vitamine kojih je na tržištu sve više i više. Kako dobro odabrati s obzirom na mnoštvo opcija?

Donosimo vam kratak vodič za odabir dobrih prenatalnih vitamina koji bi trebal isadržavati sljedeće sastojke:

Folna kiselina

Ovaj vitamin može pomoći u sprječavanju urođenih defekata mozga i kralježnice (koje se nazivaju defekti neuralne cijevi, a najčešći je spina bifida). Ženama u reproduktivnoj dobi preporučuje se dnevna doza od 400 mikrograma folne kiseline.

Nakon što žena zatrudni, količinu treba povećati na 600 mikrograma dnevno.

Željezo

Prenatalni vitamini sa željezom trebali bi vam biti prioritet. Potrebno vam je dvostruko više ovog minerala, sada kada ste trudni, kako biste stvorili “dodatnu krv” za brigu o svojoj bebi. Trudnice se preporučuje unositi 27 miligrama željeza svaki dan.

Kalcij

Ovaj mineral je vitalan za razvoj bebinih kostiju, zuba, srca, mišića i živaca, a buduća mama trebala bi unositi 1000 miligrama dnevno.

Manjak kalcija može vam prouzročiti osteoporozu kasnije u životu, jer, objašnjavaju stručnjaci, onaj kalcij koji fetus “ne povuče” iz prehrane roditelja, uzet će iz njegovih kostiju.

Vitamin D

Ovaj vitamin pomaže u apsorpciji kalcija i važan je za kosti, zube, oči i kožu vaše bebe. Predlaže se konzumacija 600 IU (internacionalnih jedinica) vitamina D dnevno tijekom trudnoće, a mnogi liječnici preporučuju čak i više—800 ili 1000 IU—jer mnogi ljudi imaju nedostatak vitamina D, posebno tijekom zimskih mjeseci.

Studije koje su u tijeku procjenjuju mogu li veće doze vitamina D smanjiti rizik od preeklampsije.

Vitamin C

Najviše ga ima u svježem voću i povrću. Vitamin C pomaže u razvoju bebine hrskavice, tetiva, kostiju i kože. Ciljajte na dnevni unos od 85 miligrama.

Jod

Tijekom trudnoće potrebno vam je 220 mikrograma joda svaki dan kako biste pomogli bebinom mozgu i živčanom sustavu.

Prenatalna pilula trebala bi sadržavati najmanje 150 miligrama joda, dok ostalo možete nadoknaditi prehranom bogatom ribom i mliječnim proizvodima.

Koliko dodataka prehrani ustvari trebate?

Prenatalni vitamini često će sadržavati 100 posto preporučene dnevne doze folne kiseline i 100 posto ili više dnevno preporučene količine željeza. No, mogu imati samo oko 250 mg kalcija, pa ako ne unosite puno u svojoj prehrani (ako ste vegan, na primjer, ili ne podnosite laktozu) razmislite o uzimanju dodatnog vitamina.

Konzumirajte ga u različito doba dana od vašeg prenatalnog vitamina, jer se velike količine kalcija ne mogu apsorbirati zajedno sa željezom u vašem prenatalnom vitaminu, objašnjavaju liječnici. Možete uzeti svoj dodatak željeza ujutro, a dodatak kalcija navečer.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.