Novosti i događanja

Sat domaćinstva pravo otkriće: Neki su učenici po prvi put držali peglu

Jedna škola u Španjolskoj odlučila se boriti protiv rodne nejednakosti podučavajući svoje učenike osnovama kućanskih poslova.

Djeca koja pohađaju sat domaćinstva uče peglati, šivati, čistiti i kuhati

Ne treba isticati, uskoro su postali viralni hit. Kućanski poslovi, pokazuju istraživanja, podjednako su omraženi i kod muškaraca i žena, no ipak veliku većinu njih obavljaju ipak žene. Jednom studijom provedenom na 8500 parova u Velikoj Britaniji došlo se do podatka da žene u prosjeku 16 sati tjedno utroše na obavljanje kućanskih poslova, dok je kod muškaraca ta brojka 6.

Zato je u Colegiou Montecastelu u Španjolskoj, institutu smještenom u Vigu, gradu blizu sjeverozapadne Španjolske, organiziran predmet koji bi najbolje opisao kao “Domaćinstvo”.

Namijenjen je upravo dječacima, a na satu se uči peglanje, šivanje, čišćenje i kuhanje.
No, predmet uključuje i neke stereotipno muške poslove, pa tako dječaci uče i zidati, izrađuju stolariju, bruse električarske vještine i slično.

Školski koordinator Gabriel Bravo istaknuo je kako je to za učenike izrazito korisno.- Jednoga dana kada osnuju vlastitu obitelj bit će svjesni da je dom odgovornost dvaju ljudi, a ne samo jednog. ovo je za mnoge bilo pravo otkriće, neki učenici su po prvi put držali peglu u rukama – kazao je Bravo.

Ono što je počelo kao sat kuhanja uskoro je preraslo u pokret koji je u školi dočekan pljeskom i podrškom. U sve su se uključili i roditelji, a mnogi očevi ponudili su se da sudjeluju u poduci. No, na početku nije sve teklo glatko.

Učenici su pružali otpor, no potom su shvatili kako kućanski poslovi nisu uopće teški, jednom kada svladate osnove. Iako mnogi roditelji pretpostavljaju da svako dijete jednostavno zna oprati suđe, to se ispostavilo neistinitim. učitelji su im morali pokazivati koliko deterdženata i gdje staviti, što napraviti prvo, u kakvoj vodi isprati suđe i slično.

– Željeli smo promijeniti to da glavni teret kućanskih poslova padne na ženu, koja je odrasla vjerujući da je briga za dom odraz njenih sposobnosti kao supruge i majke. Podučavanjem dječaka ovim vještinama može im pomoći da se razviju u sposobne partnere i očeve – kazali su iz škole.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.