Novosti i događanja

“S obustavom se ne slažu se samo oni koji dobivaju novac za svoj nerad!”

nerad

Mnogi smatraju kako se ovom mjerom do sada podržavalo ljenčarenje i nerad

Mjera roditelj odgojitelj obustavlja se od 6. rujna 2021 godine. Tko je do tada rodio, rodio je! Sve buduće rodilje, odnosno one koje dobiju dijete od tog datuma na dalje, ne mogu računati na dosadašnju potporu Grada Zagreba.

Iako bi netko možda pomislio kako će gradonačelnika Tomislava Tomaševića “razapeti” zbog ove odluke, dogodilo se upravo suprotno. Društvene mreže doslovno gore od komentara, a ukidanje mjere uglavnom podržavaju. I to upravo majke.

Doduše, realno je za pretpostaviti ne one zagrebačke s troje ili više djece.

-S ovom odlukom se samo ne slažu oni koji sjede doma i dobivaju novac za svoj nerad – komentirala je jedna čitateljica Indexa.

-Po meni je bolja obustava ove mjere, a treba otvoriti vrtiće i škole da djeca idu u vrtić. Novac treba dati djeci s teškoćama – dodala je druga.

Žene uglavnom smatraju da odluka “nije fer” jer diskriminira mnoge majke koje rade i odgajaju djecu.

-Treba ići raditi! Odgojila sam petero djece i odškolovala sam ih. Ima puno žena koje imaju troje i više djece pa ne dobivaju potporu jer nisu u Zagrebu. Sramota da su one žene drugog reda – napisala je Mirjana.

Javila se i odgojiteljica koja je napisala kako radi šest dana u tjednu te kako od svojih primanja preživljava nekako od plaće do plaće. Kaže, djecu ponekad vidi navečer samo na sat vremena. Nema, ističe, pravo niti na dječji doplatak jer prelazi cenzus za 200 kuna. Završila je komentarom: “Pametnom dosta!”

-Tak i treba. Nekad smo imali djecu i radili, a ne čekali novce za nerad. Pa djeca nisu biznis!- još je jedan komentar “otišao” u smjeru kako su roditelji odgojitelji neradnici.

Iako se uglavnom radi o majkama, također postoje i roditelji odgojitelji – očevi. No, niti muškarci nisu bili blaži kada je bilo potrebno prokomentirati ukidanje mjere.

-Koliko je pridošlih iz BIH došlo ovdje štampati djecu, seljače su postale kućne dame koje i ne odgajaju djecu nego ispijaju kave i razgovaraju na mobitele – oštar je bio jedan Milan.

-Kaj se postiglo s tom mjerom? Ništa! Dobivaju 5000 kuna kao i tete koje za te nove odgajaju 30 djece – nadodao je Franjo.

-Stvar je vrlo jednostavna. Prvo si stvori život, a onda djecu, a ne obrnuto – komentirao je Tomislav.

U moru optužbi i prozivki, našla se i nekolicina pomirljivih komentara poput ovoga:

-Koja ogorčenost…koji jal…da smo barem složni kao narod. Svima bi nam bilo bolje i ne bi ljudi bježali van. Ovako svi jedan protiv drugoga. Nisam korisnik mjere, ali samo mislim da bi ju trebalo bolje regulirati. To jest, omogućiti je na razini cijele države – objasnila je Sandra.

Iz Udruge roditelja odgojitelja izjavili su pak kratko kako je ova mjera bila korisna te d aje donijela 28 postotno povećanje rođenja trećeg djeteta.

Ostaje samo vidjeti, nakon što se provede kompletna revizija, hoće li gradonačelnik koji je mjeru sada ukinuo možda ponovno uzeti na razmatranje.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.