Istaknute teme Za roditelje Zabava i zanimljivosti

Roditelji se izjasnili u kojoj su im dobi djeca bila najzabavnija

Koje dječje doba je najzabavnije? Nekima je ono s tek rođenom bebom, drugima pak vrijeme kada beba postaje toddler, dok treći smatraju da su najzabavnija u nešto odraslijoj dobi. Što vi mislite? S koliko godinama vam se dijete činilo “najboljim društvom”?

Jesu li vam djeca bila najzabavnija kao male bebe ili kada su malo odrasla?

Evo što o tome kaže provedena anketa:

Bebe

Bebe su zasigurno najslađe jer su tek došle na ovaj svijet, mazne su i bespomoćne. Tako je divno stisnuti se uz njih i zadrijemati. Kada odete u kafić sa svojom bebom ušuškanom u kolicima koja usput spava poput anđela, s užasom gledate tek prohodalu djecu kako trče i “divljaju” naokolo. Glasna su, vrište, ne mogu sjediti niti minutu na mjestu, prolijevaju sok, imaju ispade bijesa. Uvjereni ste da su bebe najbolje.

Toddleri

Tada vaša beba prohoda, pa i propriča i postane vam strašno zanimljiva. Uživate u djetetovoj radoznalosti, načinu na koji upoznaje i istražuje svijet. Obožavate ovu njihovu fazu jer sada mali toddler razumije sve što mu govorite i komunikacija napokon postaje dvostrana. Rado odlazite s njim u park i veselite se svakoj novoj prepreci koju savlada. Dok ga gledate kako uživa na ljuljački i toboganu znate kako je u stvari ovo razdoblje najbolje i najzabavnije. Potom u park dođu nešto veća djeca koja su brža i žele što prije sjesti na klackalicu i popeti se na tobogan i ponekad u tom trku gurnu vaše manje dijete. Grrr, starija djeca su tako naporna!

Starije dijete

Vrijeme prolazi i vaš ljubljeni toddler izađe iz “pelenaške” faze i postaje pravi mali čovjek. S njim već možete o svemu pričati i raspravljati, odlazak  s njim u grad postaje kao izlazak s prijateljem.  Dijete razumije sve oko sebe, komentira, shvaća na svoj način i to vam je užasno zanimljivo i uzbudljivo. Zatrpani ste odjedanput bezgraničnim brojem pitanja, ali na njih rado odgovarate. Hm, hoćete li uvijek misliti da je najbolja djetetova doba baš ona u kojoj trenutno je ili postoji neka kvaka  u svemu tome?

Koja je onda, “najbolja” dob?

Rezultati ankete provedene na 2000 roditelja otkrili su da roditelji najzabavnijima smatraju – petogodišnjake. Uz njih je, otkriva anketa, najzabavnije boraviti i najbolje su društvo. Petogodišnjaci su zaradili ovu laskavu titulu zbog poprilično razvijenih komunikacijskih vještina i dobrog smisla za humor.

Anketa je također pokazala da je roditeljima najmanje zabavno s djecom u dobi između 10 i 12 godina. Kažu da je to zato, jer djecu novijih generacija već u to vrijeme “hvata” preuranjeni pubertet i postaju jako teška. Anketa također pokazuje da je djevojčicama te dobi najzabavnije družiti se s majkama, a dječacima s očevima.

Većina sudionika ankete osjeća da su zajedničke aktivnosti ono što zbližava njihovu obitelj. No, prosječan roditelj, kad se zbroji posao i djetetove aktivnosti, provede oko tri i pol sata tjedno kvalitetno se družeći i radeći nešto sa svojim djetetom.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.