Novosti i događanja

Roditelji odgojitelji nisu zadovoljni kompenzacijskim mjerama koje predlaže Grad

kompenzacijskim mjerama

Tek je poneki roditelj odgojitelj zainteresiran za ono što se nudi kompenzacijskim mjerama

– “To je ruglo i to im neće proći”, “Sud im je lijepo napisao smjernice, ali nisu bili sposobni ništa napraviti po tom pitanju”, “Ništa, najbolje da svaka treća od nas izgradi privatni vrtić pa da si možemo zbrinuti djecu jer od njih nema ništa”, “Uzimam mjere ako mi nećete kmečati kad ću zbog djece ići na bolovanje, ako mogu raditi u gradskoj upravi, samo jutarnju smjenu, ako će mi dijete imati mjesto u vrtiću i da mi je plaća minimalno u visini statusa. Može tako?”, “Ona misli da smo sve mi glupe pa da nas treba educirati za tržište rada…pa otkuda misli da smo došle?” – ovo posljednje, a i ono prije toga odnosi se na četiri kompenzacijske mjere roditeljima odgojiteljima koje je iznijela Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Ukratko, očekivani novi vrtići se, iznijeli su iz Grada, neće graditi. Novaca nema jer se sredstva troše na odražavanje mjere roditelj odgojitelj.

Zato se kreće u smanjenje naknade za prvu skupinu korisnika u travnju 2023, dok se izlazak prvih korisnika iz mjere očekuje u listopadu iste godine.

Potom je Dolenec naglasila kako su u Grdu svjesni koliko je težak povratak na tržište rada roditeljima koji su koristili ovu mjeru, pa najavljuju sljedeće:

  • Program stjecanja obrazovnih kvalifikacija u Pučkom otvorenom učilištu
  • Program edukacije i savjetovanja u Plavom uredu
  • Potpora za samozapošljavanje korisnika mjere roditelj odgojitelj
  • Potpore za očuvanje i razvoj obrtničkih djelatnosti 

I dok su poneki roditelji čak i pokazali interes za prekvalifikaciju i dodatno obrazovanje, drugi se s predloženim mjerama samo sprdaju.

-Što oni imaju tjerati ljude u obrtništvo i poduzetništvo. Da, baš je lako pokrenuti vlastiti posao preko noći. Pa mali poduzetnici posvuda zatvaraju, ne znam što bi po njoj bilo profitabilno za pokrenuti? Naravno, bez početnog kapitala – napisala je jedna ogorčena korisnica mjere roditelj odgojitelj.

-Oni su naučili pričati jedno te isto i uvjereni su da je to što pričaju točno i ispravno. Ne trude se doći do točnih podataka, kamo li nešto ispraviti…

-Koristim ovu mjeru 5 godina, a vjerujem da imam više radnog staža od nje. Radim od osamnaeste .

-A bude mi ona čuvala četvero djece dok ja svaki dan budem klipsala do škole ne edukaciju?

Roditelji odgojitelji ujedinjeni su u mišljenju da od novih najava neće biti ništa i da će i dalje uspjeti zadržati status quo. Ipak, veliki dio javnosti ih ne podržava te ih smatraju parazitima koji žive na njihovoj grbači, no čini se da se ove mjere koju je donio pokojni gradonačelnik Milan Bandić neće biti tako lako riješiti.

Jedan roditelj odgojitelj to je lijepo sažeo u stihovima:

“Tresla se brda, rodio se miš, od kompenzacijskih mjera opet niš!”

foto: zagreb.hr

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.