Edukacija i savjeti Istaknute teme

Roditelji koji upozoravaju djecu da “budu oprezna” čine više štete nego koristi

budu oprezna

Upozoravajući djecu da budu oprezna, umanjujete mogućnost rizika

Kada djeca često slušaju opomenu “budi oprezan” ili “oprezna”, mogu postati oprezna na načine na koje nikada kao roditelj niste zapravo ciljali.

Naime, uz stalno upozoravanje na oprez, svako bi dijete lako moglo riskirati u svom malom, istraživačkom životu. Možda mislite, pa nije to tako niti loše. No stručnjaci upozoravaju da je riskiranje nužno za djetetov razvoj i napredak te ključno za učenje.

Na primjer, većina sprava na omiljenom igralištu vašeg djeteta zahtijeva određeni rizik. Penjalice, visilice, tobogani, klackalice i ljuljačke pomažu vašem djetetu da ojača mišiće, kosti, pluća i srce. Isto vrijedi i za aktivnosti poput vožnje bicikla ili bavljenja sportom – one uključuju i rizik i nagradu.

Nadalje, preuzimanje rizika pomaže vašem djetetu da izgradi samopouzdanje, samoregulaciju, pa čak i osjećaj neovisnosti. Prema stručnjacima, ograničavanje mogućnosti vašeg djeteta za preuzimanje rizika ograničava njegov emocionalni i kognitivni rast.

Svaki put kada upozorite dijete da bude oprezno sigurno nemate namjeru ograničiti ga u svim bitnim područjima, li ipak to na neki način činite.

Uzvikivanjem “budi oprezan” ne samo da obeshrabruje preuzimanje rizika, već usađujete djetetu i znakove sumnje što može razviti osjećaje tjeskobe. Jedno istraživanje koje je izveo tim sa sveučilišta Macquarie otkrilo je da djeca koja dobivaju tjelesne i verbalne znakove upozorenja poput “budite oprezni” od roditelja, zapravo imaju veću vjerojatnost za razviti anksiozni poremećaj kasnije u životu.

No, sigurno se pitate, kako onda upozoriti dijete na nešto, a ne uništiti mu osjećaj samopouzdanja i sve ostalo što ide s tim? Postoji mnoštvo različitih fraza koje možete koristiti, a koje potiču svijest bez poništavanja preuzimanja rizika.

To su fraze poput “misliš li”, “vidiš li” ili “čuješ li”, koje pomažu djetetu da uoči potencijalnu opasnost, ali na način koji će ga ohrabriti da razmišlja. Uz njih će se ponašati neovisno, oslanjajući se na svoja vlastita osjetila i intuiciju. Te fraze potiču dijete da bude znatiželjno i postane svjesno svoje okoline.

Slično tome, izrazi poput “Pokušaj se kretati” ili “Pokušaj koristiti” mogu pomoći djeci da ih vode kroz izazovne trenutke kada se osjećaju nesigurno što dalje. Vičući “Pazite!” ne dajete korisne smjernice u tim trenucima, dok ove druge fraze pomažu vašem djetetu da nauči točno što treba učiniti u danoj situaciji.

Očito je da niti jedan roditelj ne koristi riječi “budite oprezni” s lošim namjerama. Međutim, studija za studijom pokazuju da su te riječi previše neodređene i previše štetne i ograničavajuće da vašem djetetu donijele nešto dobro. Razumijevanjem ovoga i zamjenom tih izraza nečim korisnijim, vi i vaše dijete na dobrom ste putu do uspjeha.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.