Istaknute teme Prehrana

Riba, piletina ili crveno meso: što je bolje za vaše dijete?

Roditelji se često pitaju koju hranu dati djetetu, naročito da li da biraju crveno meso, piletinu ili riba? Budući da je nevegetarijanska prehrana bogata željezom, visokokvalitetnim proteinima, zdravim masnoćama, vitaminima i mineralima, izuzetno je korisno za djecu da za vrijeme rasta unose dovoljne količine raznolike hrane kako bi se pravilno razvijala.

Svaka od ove tri namirnice ima svoje prednosti i najbolje ih je kombinirati na dječjem jelovniku

Prehrana kod djece treba biti energetski dostatna, a izbor namirnica kvalitetan da bi djeca dobila sve što je potrebno za fizički i mentalni rast i razvoj. U prvom redu tu su proteini ili bjelančevine koje djeca najčešće dobivaju iz namirnica s visokim udjelom bjelančevina u što spadaju meso, riba, jaja, sir…Ovdje donosimo prednosti konzumacije ribe, piletine i crvenog mesa.

RIBA
Riba je idealan nevegetarijanski izvor hrane za djecu u rastu. Riba je bogata proteinima visoke biološke vrijednosti i sadrži mnogo vitamina i minerala. Ono što je najvažnije, ima Omega 3 kiselinu. Losos, tuna, bakalar i skuša neke su od poželjnih vrsta riba.

Na što riba dobro utječe:

Mozak i oči – Riba sadrži puno omega-3 masnih kiselina i vitamina A, što je neophodno za rast i razvoj moždanog tkiva, a čuva i mrežnicu. Poboljšava razinu koncentracije – Riba pomaže poboljšati razinu koncentracije, vještine čitanja i sprječava vaše dijete od poremećaja hiperaktivnosti s deficitom pažnje (ADHD). Inducira bolji san – Riba losos sadrži posebnu aminokiselinu koja se naziva triptofan, koja djeluje kao prirodno sedativno sredstvo i potiče bolji san, opuštajući um. Poboljšava gustoću i snagu kostiju: Losos ima protein kalcitonin koji održava zdravlje kostiju poboljšavajući njezinu gustoću i čvrstoću te čuva probleme s kostima i zglobovima poput osteoartritisa. Smanjuje rizik od raka: Redovito konzumiranje ribe (tri puta tjedno) smanjuje se rizik od raka (jednjaka, usna šupljina, debelog crijeva i dojke), uključujući rak prostate i rak jajnika, jer sadrži omega 3 masne kiseline.

PILETINA
Piletina je izvrstan izvor prvoklasnih bjelančevina: Piletina potpomaže u rastu i razvoju jer sadrži puno aminokiselina, što djeci pomaže da postanu viša i jača.
Kad jedu piletinu, djeca konzumiraju malu količinu kalorija, ali želudac može satima ostati sit. To smanjuje vjerojatnost grickanja nezdrave hrane kasnije tijekom dana.

Na što piletina dobro utječe:

Piletina sadrži puno bjelančevina – Proteini u piletini pomažu rastu i razvoju mišića kod djece. Prirodni je pojačivač raspoloženja. Dobra je za srce, ojačava zube, kosti i organe – Piletina je bogata fosforom, esencijalnim mineralom koji podržava zdravlje zubi i kostiju, kao i rad bubrega, jetre i središnjeg živčanog sustava. Podržava imunološki sustav – Piletina je dobar izvor selena, esencijalnog minerala koji sudjeluje u zdravoj funkciji štitnjače, hormona, metabolizma i imunološkog sustava.

CRVENO MESO
Crveno meso poput govedine, ovčetine i svinjetine treba jesti u manjoj količini. To je zato što sadrži visok sadržaj zasićenih masti, što dugoročno može dovesti do opasnosti po zdravlje.

Na što crveno meso dobro utječe:

Osim što je crveno meso dokazan izvor proteina, željeza, cinka i vitamina B12, ima važnu ulogu za dobru koncentraciju tijekom cijelog dana, a time i postizanje odličnih rezultata. Hranjive tvari prisutne u crvenom mesu imaju i važnu potpornu ulogu u motoričkoj funkciji i zdravlju imunološkog sustava te prevenciji nedostatka željeza. Djeca koja pate od nedostataka željeza, imaju slabije razvijene motoričke i funkcionalne sposobnosti organizma što je osobito uočeno u čitanju, pisanju i učenju. Crveno meso pomaže i protiv umora – Upravo je željezo prisutno u crvenom mesu odgovorno za sprečavanje oboljenja od nedostatka željeza u pojedinaca, a time i smanjenja funkcijskih i motoričkih sposobnosti.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.