Istaknute teme Odgoj

Psiholozi smatraju da roditeljska opsjednutost srećom blokira djecu da budu sretna

opsjednutost srećom

Opsjednutost srećom uzrokuje to da djeca postanu neotporna na druge, negativne emocije

Čini se po malo neobično ali roditelji koji stalno žele osigurati da im djeca budu sretna, možda postižu nešto sasvim suprotno. Pomislit ćete, naravno da svaki roditelj želi svojoj djeci apsolutnu sreću.

Želimo usto zadovoljiti sve njihove potrebe, udovoljiti željama i željicama, omogućiti sigurnosti udobnost. Ipak, ne smijemo smetnuti s uma da bi svako dijete trebalo doživjeti čitav niz emocija, i onih pozitivnih i onih negativnih, kako bi se kasnije u životu znalo nositi s njima.

Iako nam je taj zaključak u stvari logičan, on niti jednom roditelju ne olakšava posao. Svi se i dalje trude težiti dječjem isključivom zadovoljstvu što naposljetku može djetetu i zagorčati život.

Jedna psihologinja istaknula je teoriju o kojoj mnogi možda nisu i neće razmišljati. A ta je da se ne može sjetiti nikoga u životu tko se ikad usrećio samo zato što im je netko rekao da budu sretan.

Sama kultura u kojoj živimo “kriva je” za puno toga. Nameće nam se način razmišljanja da je biti sretan jedini “ispravan” način. To se može vidjeti na primjer i iz svih naljepnica smajlića koje se daju djeci kada obave nešto dobro ili kada ih treba ohrabriti. Ti smajlići suptilne su naznake roditelja i odraslih oko njih koji poručuju što je poželjno.. Djecu se uči kao da su sretni osjećaji jedini prihvatljivi osjećaji.

To zapravo može spriječiti emocionalni razvoj djece, jer ih ne uči da su i neki drugi osjećaji, poput tuge, ljutnje ili frustracije, jednako valjani i prihvatljivi.

Što se tiče mentalnog zdravlja djece i mladih, ova ‘potjera za srećom’ zapravo može uzrokovati više slučajeva depresije i tjeskobe. Što se više roditelji zalažu za to da djeca budu sretna, to su manje pripremljena za rukovanje ostalim emocijama i snalaženje u njima.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.