Novosti i događanja Trudnoća

Prva Banka humanog mlijeka za djecu koja ne mogu biti hranjena mlijekom svojih majki otvorena u Petrovoj

U Hrvatskoj se svake godine prijevremeno rodi oko 2000 djece, a njih oko 400 treba intenzivnu zdravstvenu skrb kako bi preživjelo. Kada prijevremeno rođenim djevojčicama i dječacima nije dostupno mlijeko vlastite majke, najbolji je izbor donirano humano mlijeko.

U Europi trenutačno djeluje 239 banaka humanog mlijeka, BiH i Slovenija još nemaju niti jednu

Kako bi se takvoj djeci omogućio čim bolji napredak, otvorena je Banka humanog mlijeka i to u našem najvećem rodilištu, u Petrovoj bolnici koja se nalazi u sklopu KBC-a Zagreb i koja će služitiza čuvanje doniranog mlijeka majki na dobrobit prijevremeno rođene djece, kao i novorođenčadi koja nisu u mogućnosti biti hranjena mlijekom svoje majke. Mlijekom dobivenim iz Banke humanoga mlijeka pružit će im se najbolja skrb te doprinijeti smanjenju nastanka dugotrajnih komplikacija, kao i smanjenju stope smrtnih ishoda.

-Majčino mlijeko ključno za preživljavanje i zdravlje novorođenčeta jer ima jedinstvena imunosna i nutritivna svojstva. U slučajevima u kojima nije dostupno mlijeko djetetove majke za ugroženu novorođenčad treba osigurati mlijeko druge žene. Svaka država koja ima kvalitetan zdravstveni sustav treba omogućiti prehranu novorođenčadi humanim mlijekom pa je i ovo dokaz kvalitete hrvatskog zdravstvenog sustava – istaknuo je
Ante Ćorušić, ravnatelj KBC Zagreb. Dodao je da Banka humanog mlijeka dio je Hrvatske banke tkiva i stanica koja djeluje unutar Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju KBC Zagreb te da u sklopu nje djeluje i Centar za podršku dojenju.

Inače, U Europi trenutačno djeluje 239 banaka humanog mlijeka (uključujući Banku humanog mlijeka u Hrvatskoj), a još ih se 14 planira osnovati. Kada je riječ o zemljama u okruženju, u Italiji djeluje 37 banaka humanog mlijeka, osam u Mađarskoj i tri banke u Srbiji. U Sloveniji se trenutačno radi na otvaranju banke, dok u Bosni i Hercegovini još nema banke humanog mlijeka.

-Zahvaljujem Uredu UNICEF-a za Hrvatsku na financijskoj podršci ovom projektu, KBC-u Zagreb na svim poduzetim aktivnostima u realizaciji projekta, kao i  Hrvatskoj udruzi grupa za potporu dojenja na poticaju za pokretanje navedenog projekta, te svima ostalima koji su se uključili i pridonijeli ostvarenju ovog važnog cilja – kazao je Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

-Ovo je velik dan za Hrvatsku i velik iskorak kada je riječ o brizi za najmlađe djevojčice i dječake u našoj zemlji, one koji su prijevremeno rođeni. Majčino mlijeko za njih je hrana, ali i lijek koji im doslovce može spasiti život – kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

foto: Ministrstvo zdravstva

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.