Novosti i događanja Učenje i rekreacija

Poznata dječja spisateljica Sanja Pilić oduševljava u novom mediju

Sanja Pilić

Sanja Pilić dijeli svoje najintimnije osjećaje na posve novom mediju – društvenim mrežama te je od njih stvorila vodič kroz život


Poznata i nagrađivana hrvatska književnica Sanja Pilić okušala se i u novom mediju – objave i statusi na Facebooku. Unatoč i vlastitoj rezerviranosti prema tom mediju, o čemu progovara i u jednom zapisu u knjizi, odlučila ga je iskoristiti kao jednostavan poligon zapisivanja i dijeljenja vlastitih misli i osjećaja.

Njezini statusi i objave primani su s oduševljenjem te dijeljeni dalje. Zapisi nadrastaju puko obznanjivanje informacija te u formi mikroeseja postaju pravi umjetnički oblici, a neki nalikuju gnomskim i aforističnim formama usmene književnosti!

Snaga tih malih kontinuiranih zapisa urodila je ovom cjelovitom knjigom, koja je zapravo svojevrstan dnevnik unutarnjeg života same autorice.

O čemu se radi u knjizi “Sve što sam naučila”?

Zapisi Sanje Pilić progovaraju o malim i velikim životnim teškoćama svih nas, ali i veseljima i radostima, te su često ispunjeni humorom i lucidnošću autoričina uma. Zaviirite u samo neka od razmišljanja ove poznate dječje autorice i razveselite si duši i um.

GUBITAK I RASTANAK

“Blaženi rastanci. Čini ti se da nećeš podnijeti, a onda odjednom nastane velika sloboda. (…) Kao dijete od omiljene igračke, čini ti se da nećeš moći bez dragog ti medvjedića, a kad tamo, otvori se cijelo carstvo novih spoznaja (…)” (9. 5. 2016.)

DUŠA

“Duša bi stalno da joj bude ugodno. (…) Živi u vječnosti, a mora se petljati s danima, satima, materijom.” (31. 8. 2015.)

LJUDI

“Znati tko su ljudi veliko je znanje. (…) Uglavnom, uvijek opsjednuti svojom istinom. Simpatični, dobri, umiljati, ali kada ne ide po njihovom duboko uvrijeđeni, promatrači tuđih mana, u sve se razumiju, od odgoja do političke situacije.” (14. 8. 2015.)

DRUŠTVENA KRITIKA

“Može se promijeniti ponašanje, ali karakter ne. Zato ljude treba gledati ispod površine onog što izvode i kazuju na javi i uvijek ćete znati s kim imate posla. A ako su još k tome otišli u političare, e onda morate biti na oprezu i sumnjati u gotovo sve što kazuju, jer osnovna im je želja ostati na vlasti.” (1. 9. 2017.)

DOBRO I ZLO

“(…) zlo može navući ogrtač dobrog kad god se sjeti i to s velikim uspjehom jer je vješto u glumi. Dobro je pomalo glupavo i zato je njime lako manipulirati. Ono se  s vremenom umori od čudne borbe u koju stalno biva uvučeno i posustane.” (16. 6. 2016.)

LJUBAV

“Ljubav ne boli, tako ćete je prepoznati. Jednostavno, ne boli, ne nateže te, ne muči te, ne prigovara, ne žulja i sve teče bez problema i otpora, ide samo od sebe, svaka neravnina brzo se poravna. Ljubav ne iscrpljuje. I rijetka je.” (9. 4. 2016.)

Za sve koji misle da je Facebook trivijalan – krenite na putovanje kroz najdublje osjećaje i najdragocjenija promišljanja proizišla iz stvarnih životnih radosti i teškoća uz novi hit Mozaika knjiga.

foto: Mozaik knjiga

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.