Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Otkrijte je li vaše dijete dalekovidno ili je žmirkanje nastalo zbog previše ekrana

Piše: mr sc. Bojan Kozomar

Dalekovidnost (dioptrija plus ) je kada jasno možete vidjeti stvari koje su prilično udaljene od vaših očiju, a one stvari koje su vam blizu vidite mutno. Stručni naziv za dalekovidnost je hiperopija, a prema određenim istraživanjima koja je proveo Američki institut za zdravlje očiju, od hiperopije pati 5-10% Amerikanaca. Dalekovidnost je u većini slučajeva nasljedna i ako su vaši roditelji imali ili imaju dioptriju plus sve su prilike da ćete je imati i vi ili vaša djeca.

Kako prepoznati i izliječiti dalekovidnost kod djece?

Djeca se rađaju dalekovidna i kako rastu tako im se razvija i vid što znači da dalekovidnost opada sve dok u potpunosti ne nestane, do adolescentskih godina. Ako dalekovidnost do tad ne nestane, sve su prilike da će dijete biti dalekovidno cijeli život. Sposobnost fokusiranja kod djece je veća nego kod odraslih i uglavnom je dovoljna da nadoknadi slabu dalekovidnost te omogući da dobro vide i predmeti koji su blizu. Unatoč tome ako se dijete mora baš potruditi da se fokusira na predmet može doći do naprezanja, a naposljetku i do glavobolje.

Kako prepoznati dalekovidnost kod djece?

Djeca uglavnom nisu svjesna da imaju neki problem s vidom i zato morate obratiti pažnju na znakove koji bi mogli ukazati na to da problem postoji. Ako primijetite neke od sljedećih simptoma obavezno odvedite dijete na pregled kod oftalmologa:

  • Glavobolje
  • Entropija – strabizam kod kojeg je jedno oko okrenuto prema unutra. Može se u potpunosti ili djelomično ispraviti.
  • Bol u očima, peckanje i suzenje koje tjeraju dijete da trlja oči, žmirka ili mršti čelo.
  • Problem s čitanjem i pisanjem.

Kad su djeca u pitanju nije uvijek nužno ispravljati dalekovidnost. Najčešći tretman kojim se liječi dioptrija plus kod djece je optička korekcija naočalama. Ako je dioptrija za uzrast djeteta jako velika i uzrokuje navedene simptome, u tom slučaju će korekcija biti neophodna. Ovisno od uzrasta djeteta i koliko je sposobno da surađuje mogu se koristiti i kontaktne leće koju dijete može koristiti za sportske aktivnosti ili u slučajevima anizometropije, značajnoj razlici u gradaciji očiju.

Može li se dalekovidnost liječiti prirodnim putem?

Jedan od najvećih problema kod stanja dalekovidnost ili jeste što ponekad dolazi bez simptoma što znači da može proći dugo vremena da se uopće ne tretira. Iako su naočale, leće ili operacija jedine stvari koje će vam pomoći da bolje vidite postoje neke navike koje možete promijeniti, a koje će vam pomoći da utičete na uzroke nastanka dioptrije plus.

Za početak veoma je važno da u organizam unosite dovoljno vitamina i minerala, antioksidanata, masnih kiselina i da pijete dovoljnu količinu vode tijekom dana. 

Pored pravilne ishrane za zdravlje vaših očiju je veoma važno da se dovoljno odmarate tijekom dana. Za razliku od ostatka tijela, oči rade non-stop. Ako vas noge zabole, sigurno ćete sjesti ili leći kako biste se odmorili, ako vas bole ruke, opustit ćete ih, ali kad su nam umorne oči mi uglavnom nastavimo da ih koristimo. I zato je veoma važno da tijekom dana uzimate kratke pauze i jednostavno odmarate oči.

Foto: Freemail

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.