Istaknute teme Poklon čitateljima

Osvojite Barbie lutku iz serije “Ti možeš biti što god želiš”

Barbie

Barbie lutke već su godinama na listi najpopularnijih u svijetu

Iako će većina ljudi lutku na poklon kupiti djevojčici, istraživanja pokazuju da se njima rado igraju i dječaci. Zašto je dobro igrati se lutkama?

Igranje lutkama razvija kognitivne vještine, finu motoriku i samopomoć

Kupanjem lutke, hranjenjem i presvlačenjem te drugim svakodnevnim aktivnostima oko brige za nju djeca razvijaju finu motoriku. Puno djece u dobi od 2 ili 3 godine lutki već “udahne” novi život i govori umjesto nje, odgovara na postavljenja pitanja, lutka rješava probleme, smišlja igre, što pozitivno utječe na kognitivni razvoj.

Također, djeca koja imaju jako razvijenu maštu mogu preko brige o lutki sama sebi pomoći oko razvojnih procesa.

Na primjer, navikavanja na tutu i odbacivanje pelena. Glumeći kako lutku postavljaju na tutu, objašnjavajući joj da je sad već “velika” i da joj ne trebaju pelene, raspravljajući s njom što i kako treba napraviti te hvaleći je naposlijetku, djeca sama sebi objašnjavaju neke stvari i lakše ih razumiju te na kraju i savladaju.

Razvijaju se i jezične vještine

Kroz razgovor s lutkom djeca oplemenjuju jezik i vježbaju razgovor jer u stvari glume dvije osobe i u vječnom su dijalogu. Često ćete primijetiti kako kopiraju vaše razgovorne obrasce i izraze te vas oponašaju i govore lutki nešto što vi često govorite djetetu.

Socijalno-emocionalne vještine

Dijete se o lutki brine kao da je to njegovo/njezino dijete. Lutka se može “razboljeti”, ozlijediti, a brinući se za nju u tim trenutcima dijete razvija empatiju i uči se brinuti o slabijima i pomagati im u nevolji.

Mijenjajući pelene, zabavljajući lutku, tješeći ju i igrajući se s njom, dijete se na neki način može pripremiti i za dolazak brata ili sestre.

Mi vam danas poklanjamo lutku Barbie iz serije “Ti možeš biti što god želiš”. Radi se o Barbie nogometašici koja inspirira, ali šalje iporuku djevojčicama i dječacima diljem svijeta da lutke nisu samo kuharice, majke, balerine i slično. One se mogu baviti bilo čime, pa i ravnopravno s dečkima zaigrati nogomet i pobijediti ih.

Želite li osvojiti “nogometnu Barbie” lajakajte i podijelite ovaj post te nam u komentarima napišite koja je igračka vašem djetetu trenutno najdraža.

Igramo se do 20. lipnja 2023. kada objavljujemo pobjednika.

Povećajte si šanse prateći nas i na Instagramu.

foto: Dječja posla

6 komentara

  • Mojim djevojčicama najdraže su igračke psići u ophodnji sa njihovim vozilima, s njima postaju služba spašavanja, vatrogasci, policija i sl., smišljaju razne scenarije i nalaze se u ulogama spasioca.

    • Mojoj kcerkici su najdraže barbike obožava ih tetu obavezno gnjavi svaki put kada se vide da joj kupi barbiku.

  • Mojoj unuci najdraža je igračka lutka Ivanka,lutka s pravom kosom koju je naslijedila od svoje mame.Mama ju je dobila na poklon od svoje bakei lutka je dobila ime po bakinoj najboljoj prijateljici,gospođi Ivanki.
    S lutkom se igra frizerke,liječnice učiteljice,građevinarke….a moja unuka i voli nogomet te često zaigra vani sa svojim prijateljima,a i s nama “velikima”.Zajedno gledamo utakmice naše reprezentacije i navijamo za njih!
    Kad odrsste želi biti učiteljica i nogometašica.E, pa sretno joj!❤????

  • mojoj unucadi najdraže su lutkice sirene, a imaju i Barbi i Kena, ja im izrađujem odjecu. Jako vole i aute, i traktore, kao onu Pig, imaju kucicu od nje

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.