Istaknute teme Odgoj Zabava i zanimljivosti

Kako “kvaliteta” odgoja opada sa svakim idućim djetetom

odgajanje trećeg djeteta

Odgoj trećeg djeteta  razlikuje od odgoja prve djece, tvrde roditelji


Roditelji koji imaju troje ili više djece, svu djecu vole jednako. No, zanimljivo je ono što su izjavili, a to je “da iako se ljubav i osjećaji ne razlikuju, smanjuje se ‘razina kvalitete’ brige za svako sljedeće dijete”. Evo što kažu:

Radosnica

Prvo dijete: Niti jedan detalj iz djetetova života se ne propušta i sve je bitno: prvi odlazak doktoru, prvi zub, prvo šišanje, prvo hranjenje krutom hranom, prvi osmjeh, drugi odlazak doktoru…nerijetko su ti događaji popraćeni i odgovarajućim slikama.

Drugo dijete: Pokrijete osnove, visinu, težinu i neke bitne događaje iz djetetova života. Slike nedostaju, ali imate na brzinu zaljepljen dječji vrtićki uradak koji je nacrtalo za Božić.

Treće dijete: Nemate uopće radosnicu, a ni rodni list ne možete pronaći. No, garantirate da je to vaše dijete.

Obroci

Prvo dijete: Hrana je metodički posložena, najzdravije namirnice provjerene u svim tablicama i grupama, brižno usitnjene, složene po boji, tanjur je dekoriran. Usto je, naravno, pravi dječji, brižno odabran s najdražim likovima iz crtića.

Srednje dijete: Ovi nuggeti od piletine nisu baš sasvim nezdravi, zar ne? U njima sigurno ima barem malo mesa! Ako za desert poslužim jabuku ili bananu, to se broji kao zdrav obrok?

Treće dijete: Želiš ketchup po svojoj paniranoj piletini?Što bi danas za večeru? Jede ti se kroasan s čokoladom? Zvuči mi razumno, naravno da to možeš dobiti! Smeta li ti da to pojedeš u autu? Kasnimo…

Vrijeme za čitanje

Prvo dijete: Svaku večer provodite barem jedan sat čitajući knjige i slikovnice primjerene djetetovoj dobi. Raspravljate o svakom liku u knjizi, njegovom izgledu, odjeći…

Srednje dijete: Tražite slikovnice i priče koje su preživjele prvo dijete i još se donekle mogu koristiti. Objasnite djetetu da je princeza iz priče posebna te da baš zato nema glavu, ruku, nogu ili neki drugi dio tijela.

Treće dijete: Korisne stvari mogu se valjda naučiti listajući i restoranski menu i propagandne letke!

Igračke

Prvo dijete: Provodite sate hodajući po trgovinama i surfajući online kako biste našli pravi mix edukativnih, zabavnih i veselo obojanih igračaka, koje će vaše dijete veseliti, ali biti i 100% sigurne za igranje. Igračke svako malo operete, ručno ili u perilici suđa/rublja kako bi se dezinfincirale.

Srednje dijete: Opet surfate, ali ovaj put po stranicama koje prodaju rabljene igračke. Na kraju krajeva, oprat ćete ih kad ih dobijete u ruke.

Treće dijete: Evo ti paket uložaka i tri prazne čašice jogurta. Budi kreativan!

Odjeća

Prvo dijete: Odjeća je pažljivo odabrana i nije se štedjelo na cijeni. Outfit je uvijek usklađen, pa čak i čarape. Sve je oprano prije korištenja i sve se pere nakon jednog nošenja.

Srednje dijete: Zašto dečki ne bi nosili ružičastu pidžamu i roze čarape?

Treće dijete: Batamanov plašt i pelena su sasvim dobra odjeća za izlazak u javnost. Ajde, oblači to i požuri!

Odlazak na spavanje

Prvo dijete: Rutina spavanja dovedena je do savršenstva i puno se pažnje posvećuje tome da dijete tijekom dana i noći odspava koliko je primjereno njegovoj dobi. Kako bi dijete što ugodnije zaspalo, pjeva mu se, čita, priča, sviraju klasici na klaviru ili balade na gitari.

Srednje dijete: Obrišete djetetu prljave noge vlažnim maramicama – kupanje završeno! Na izlasku iz sobe nekako se uspijete sjetiti da upalite noćno svijetlo.

Treće dijete: Pitate muža je li stavio dijete u krevet? Nije? Pa gdje je to dijete, prošla je ponoć!?

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.