Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Od ovog tjedna možete cijepiti i djecu od 5 do 11 godina, statistika pokazuje da će vjerojatnije to i učiniti obitelji s visokim dohotkom

Krajem tjedna u Hrvatskoj će se moći cijepiti i mala djeca u dobi od 5 do 11 godina. Naime, danas u zemlju stiže prvih 50 tisuća doza Pfizer cjepiva koje je na oko 2000cijepljene djece pokazalo djelotvornost veću od 90 posto. Cijepljenje nije obvezno, a epidemiolozi očekuju da će roditelji ipak cijepiti djecu jer je u hrvatskim bolnicama do sada liječeno 1100 COVID pozitivne djece.

Brojni roditelji diljem svijeta oklijevaju oko cijepljenja svoje djece

Cjepivo je krajem studenog odobrila Europska agencija za lijekove, a doza je tri puta manja u odnosu na klasično cjepivo za odrasle. Cijepljenje je već moguće u mnogim zemljama, a Amerikanci se nadaju da će se uskoro cijepiti veći broj djece u dobi od 5 do 11 godina što će zemlju puno približiti imunitetu krda, a škole ponovno učiniti sigurnim prostorom za djecu. Problem zaraze u školama u velikoj je mjeri problem i kod nas pa je moguće da će i naši epidemiolozi slijediti primjer Nizozemske gdje će cijepljenje protiv COVIDa od iduće godine biti obvezno za svu djecu.

Međutim, brojni roditelji diljem svijeta oklijevaju oko cijepljenja. Što da rade pitaju svoje pedijatre i obiteljske liječnike, od kojih mnogi ni sami nisu sigurni što savjetovati i preuzeti odgovornost.

Prema istraživanju koje je provedeno u Americi, obitelji s visokim prihodima imaju veću vjerojatnost da će svoju djecu cijepiti nego one u obiteljima s niskim primanjima. To je pokazala anketa u kojoj je sudjelovalo više od 2000 roditelja, a proveo ju je tim epidemiologa u Bostonskoj dječjoj bolnici i Harvard Medical School.

Rezultati ankete u Americi:

  • 47% obitelji koje su imale prihod od preko 100.000 dolara godišnje bilo je spremno cijepiti svoju djecu
  • To je u usporedbi s 37% onih koji su zarađivali između 75.000 i 99.000 dolara i samo 34% onih koji su zarađivali manje od 50.000 dolara godišnje

Stručnjaci smatraju da je to dijelom posljedica razine obrazovanja, ali ne i jedini razlog zašto postoji tako velika podjela među skupinama prihoda i razinama cijepljenja.

  • Obitelji u zajednicama s niskim primanjima i grupama možda će imati teži pristup terminima za cjepivo za svoje dijete.
  • Mnoge od ovih obitelji rade na više poslova i ne mogu pronaći slobodno mjesto u svom rasporedu koje bi se uklopilo u dogovoreno vrijeme.
  • Možda nemaju prijevoz do klinike za cijepljenje djece.

Foto:

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Copyright © 2015. Dječja posla internet portal. Izrada: ILINET.