Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Nova istraživanja pokazuju kako osnovnoškolci nisu okidač za širenje virusa

širenje virusa

Širenje virusa u osnovnim školama nije alarmantno, prije bi trebalo zatvoriti druge zatvorene prostore, savjetuju stručnjaci

Svi su strahovali od povratka djece u klupe i zahuktavanja školske godine, no najnovija istraživanja daju povoda optimizmu. Odnosno, brojke su bolje od očekivanih te nema eksplozije broja novozaraženih među osnovnoškolskom populacijom. Odnosno, osnovnoškolci se, čini se, ne nalaze u srži prijenosa virusa.

Istraživanja su provedena u SAD-u i Velikoj Britaniji, a iako u optimistični, znanstvenici pozivaju na oprez. Smatraju kako se u njihovoj analizi sigurno potkrao koji nedostatak te su potrebna daljnja istraživanja.

Svima koji bak smatraj uda je djeci mjesto u školskoj klupi i u igri s vršnjacima, ovo je ipak vjetar u leđa.

To je potvrdila i infektologinja Brooke Nichols sa Bostonskog sveučilišta, izjavivši da što više podataka vidi, utoliko joj je ugodnije jer djeca zapravo nisu glavni prijenosnici, posebno u školskim uvjetima.

To ne znači ipak da bi roditelji i odgajatelji trebali odbaciti činjenicu da djeca obolijevaju od koronavirusa – a mogu ga i prenijeti. No, istraživači su sada usredotočeni na to koliko se često događa ovo posljednje, to jest prijenos. No za sada “glavnina dokaza” sada sugerira samo ograničeni prijenos s male djece na odrasle.

Stručnjaci oprezno pozivaju da se učenici “vrate u škole” uz naravno, stroge sigurnosne propise. Kažu da ipak roditelji i školsko osoblje ne mogu očekivati da se u školi neće pojaviti niti jedan slučaj zaraze te da rizik ne postoji, no upravo tim rizikom namjeravaju upravljati pomoću sigurnosnih mjera koje će svaka škola donijeti.

Također, predlažu da se prije škola radije zatvore drugi zatvoreni prostori poput igraonica, kafića i restorana jer škola je ipak važnija za djetetov pravilan razvoj – kako intelektualni, tako i emotivni i socijalni.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.