Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Napravite si dnevni raspored kako bi dijete steklo rutine

3874849267_742da2392d_z

Uskladite vrijeme za kućanske poslove i igru no odvojite si barem pola sata i za odmor


Mame koje su po cijele dane s djecom često imaju problem kako rasporediti aktivnosti pa im ili dan proleti te ništa ne stignu ili im zna biti i dosadno. Ista stvar nakon nekog vremena pojavit će se i kod djece pa si napravite dnevni raspored kako bi dijete steklo rutine.

Njega se ne morate striktno držati no važno je da znate kako rasporediti  vrijeme. Raspored aktivnosti važan je i zbog djecejer ona vole rutine koje ih čine i sigurnijima. Rutine u konačnici mogu spriječiti puno izljeva ljutnje izazvane padom šećera u krvi (gladi), zbog preuranjenog ili prekasnog odlaska u krevet ili pak zbog nedovoljno igre.

Prijedlog rasporeda aktivnosti:

06-7:00 – Probudite se. Dođite k sebi, skuhajte kavu, operite zube i pripremite doručak.

07:00 – Probudite dijete. Pospremite krevete. Stavite dijete na tutu ili toalet, obucite ga, neka opere zube. Doručkujte. Pustite pjesmice i pjevajte…

08:00 – Vrijeme za posao po kući – Počistite kuhinju, kupaonicu, uključite perilicu za rublje, pripremite sve za ručak… Za to vrijeme s djecom možete učiniti dvije stvari – pripremiti im da se igraju s igračka ili im upaliti televiziju.

09:00 – Igrajte se zajedno ili crtajte.

10:00 – Vrijeme je za kratku užinu. To može biti banana, puding, kolač…

10:30 – Pripremajte ručak. Za to vrijeme dijete neka se igra uz vas. Otvorite ladicu s loncima, stavite deku na pločice i prostrite žličice…neka pokida salatu, promiješa tijesto za kruh, istrese brašno u lonac i slično..

12:00 – Vrijeme ručka. Morate se posvetiti hranjenju ako dijete još ne jede samo. Ako jede, vi jedite i budite mu primjer.

13:00 – Vrijeme je za spavanje za dijete, a za mamu nastavak posla oko čišćenja kuće. Treba razgrnuti veš, oprati suđe, pospremiti kuhinju, oprati podove…

14:30 – Vrijeme za malo odmora. Nazovite prijateljicu, pročitajte novine, odgovorite na poruke, popijte kavu…

15:00 – Buđenje. Nova užina ili ručak ako dijete nije dovoljno pojelo ranije.

16:00 – Vrijeme je za igru vani. Odite u park, igralište, šetnju, vožnju bicikom…

18:00 – Pripremite večeru. Dok to radite, dijete pomalo hranite sitnicama poput bobama grožđa, komadićima mrkve i slično.

18:30 – Kupanje i večera

19:30 – Druženje cijele obitelji. M0žete gledati crtani ili se igrati smirenih igara.

20:30 – Vrijeme priča.

20:00 – Vrijeme za spavanje. Budući da kod neke djece uspavljivanje zna potrajati nemojte odlazak u krevet prolongirati sve kasnije i kasnije. Dijete ipak treba više sna i dobro je da uhvati ritam. Stoga prilagodite odlaske kod prijatelja, ostanak vani ili u gradu spavanju. Lezite s djecom, zagrlite ih i pričajte kako su provela dan. Dijete je prije sna važno smiriti.

21:00 – Čišćenje kuhinje i pripremanje za sutra.

21:30 – Pogledajte film

 

Izvor slika: Henry Scott

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.