Istaknute teme Odgoj

Nakon Hrvatske i u Sloveniji se ismijavaju “lidlićima”

Još 2016. u Hrvatskoj je nastao pogrdni naziv “lidlići” za djecu koja se oblače u toj popularnoj trgovini mješovite robe koja u svojoj ponudi nudi i razne odjevne kombinacije i obuću. Sve je započelo tako da su se bogatija djeca rugala onima obučenima u Lidlove robne marke, a u jednom trenutku sve je preraslo u pravu svakodnevnu dramu koju proživljavaju brojna djeca.

Najviše zabrinjava činjenica da se “lidlićima” u parku prvo počela ismijavati jedna mama

Naši zapadni, nešto bogatiji susjedi taj trend proživljavaju sada kada Lidlove robne marke nosi sve veći broj djece čije su obitelji pogođene korona virusom. U tekstu slovenskog portala Svet kapitala, autorica Simona Lečnik Očko donosi osobnu priču jer je u parku čula kako se jedna majka izderala na svoju djecu podsmjehujući se “ne igrajte se s tim lidlićima”.

Naravno, na mamine riječi nadovezala su se i djeca i krenulo je ismijavanje. Iako podsmjeh nije bio upućen njezinoj djeci, Lečnik Očko se zaprepastila ne vjerujući koliko daleko ljudi idu, čak toliko da se odrasli rugaju djeci zbog kupljene odjeće u Lidlu.

-Mnogi nemaju osjećaj što možemo učiniti drugim ljudima, posebno djeci, ismijavajući im se i nazivajući im takve nadimke i komentare. Ne znamo sve ljudske priče i kroz što prolaze, a svoju nekulturu pokazujemo upravo kroz takvo ponašanje – kazala je Lečnik Očko.

U polemici su mnogi roditelji istaknuli da je od najveće važnosti to što se djeca rano odijevaju u skupe marke, pa im je kupovina odjeće u Lidlu smiješna.

-Ne sudim ni o kome. Neka svatko kupuju ono što želi i što može. Tužna sam, međutim, što se tako mala djeca ne razlikuju nose li majicu za 5 ili 95 eura sve do trenutka dok im netko to ne kaže – kazala je jedna majka.

Autorica teksta napominje da je važno da djeci usadimo prave vrijednosti, a da cijela priča počinje kod kuće. Ako djeci usadimo poštovanje, toleranciju i prihvaćanje razlike, neće ni doći do etiketiranja.

-Vlastitim primjerom i razgovorima objasnimo djeci što znači biti tolerantan prema svima. Jesmo li svjesni da djeca nisu sposobna percipirati uvrede na način na koji ih odrasli mogu percipirati i kako im one mogu naškoditi – istaknula je autorica.

Napomenula je i da se djeca ne rađaju sa sposobnošću da odmah prepoznaju tko je siromašniji i tko od njihovih vršnjačkih roditelja vozi skuplji automobil. Netko mu mora dati te podatke. Ne zaboravimo da su djeca naše najveće ogledalo i da ono što takva mala djeca kažu u velikoj mjeri samo je slika nas.

Foto:

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Copyright © 2015. Dječja posla internet portal. Izrada: ILINET.