Istaknute teme Za roditelje

Najavljen povratak u vrtiće i škole – mišljenja roditelja podijeljena

Vlada je najavila povratak u vrtiće i škole 11. svibnja, no detalje o sigurnosnim mjerama koje će poduzeti roditelji još uvijek čekaju.

povratak u vrtiće i škole

Povratak u vrtiće i škole mnoge nije oduševio

Ako se povoljna epidemiološka situacija u Hrvatskoj nastavi, učenici i vrtićanci, barem neki, mogli bi se naći nazad u svojim klupama i grupama već za dva tjedna, odnosno 11. svibnja.

No, roditelje muči niz pitanja, a jedno od glavnih je, kako će se određene sigurnosne mjere uopće i moći provoditi u učionicama u kojima baš i ne postoji mogućnost za održavanje potrebnog sigurnosnog razmaka.

Drugi su uvjereni kako su upravo te skupine djece, odnosno vrtićanci i mlađi školarci najpodložniji zarazama jer se u stvari ne čuvaju dovoljno kao starija djeca, često diraju usta, nos, oči, ne peru ruke dovoljno detaljno, a o socijalnoj distanci da i ne pričamo.

Treći se brinu što će biti sa školom na trećem i virtualnim učionicama? Hoće li za njihovu djecu, ako ih ne pošalju u škole, nastava na daljinu i dalje biti omogućena i kako će u stvari jedna učiteljica kroz svoj radni dan to uopće stići sve pokriti.

U brizi su i roditelji djece s teškoćama, prvenstveno one imuno kompromitirane i s kroničnim bolestima. Kakva sigurnosne mjere njih očekuju i hoće li opet jednom biti u nezavidnijem položaju od svojih vršnjaka?

I dok se u stvari činilo da ljudi vape za tim da se sve napokon otvori i da se vratimo “na staro”, roditelji nisu baš najsretniji s otvaranjem mogućnosti povratka u škole i po raznim grupama se izjašnjavaju kako djecu ne namjeravaju slati na nastavu.

Povratak u vrtiće i škole – glas roditelja

-Slat ću djecu u školu i vrtić u školu jer nemam izbora. Suprug i ja radimo i nema druge opcije. S druge strane, smatram da je možda bolje da moje dijete preboli koronu sada, nego da ju “pokupi” na jesen kada se vrate i druge viroze, gripa, streptokok… – napisala nam je jedna mama.

-Dijete će mi ići u školu, komentirala nam je druga čitateljica, a bolesti se iskreno ne bojim. Jedino malu neću moći slati baki i dedi u to vrijeme jer su kronični bolesnici.

-Ova školska godina je skroz uništena štrajkovima, sad još i ovaj prekid. Najbolje da i završi online da više ne teroriziraju niti nas niti djecu – mišljenje je još jedne čitateljice.

Neke mame ne žele pak da njihova djeca budu “dio Vladinog pokusa”, kako su se izrazile, jer im nitko nije objasnio kakve će sigurnosne mjere biti poduzete niti koliki je rizik.

-Zdravlje djeteta mi je bitnije od povratka u školske klupe ili socijalizacija. Neće umrijeti ako provede još neko vrijeme bez ekipe. Bit će vremena za sve – izjavila je još jedna mama koja sumnja da će svoje dijete vratiti u školske klupe.

-Minimalna je šteta ako djeca ne krenu sad u školu nego na jesen. Što će propustiti? Kad se štrajkalo, moglo se sjediti kući, sada iznenada svi žele u škole, a nije ugroženo samo dječje zdravlje, nego preko njih i zdravlje cijele obitelji. Tko tu o čemu razmišlja? – pitala se još jedna čitateljica.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.