Istaknute teme Oprema i uređenje

Na što pripaziti kada kupujete booster sjedalicu za starije dijete?

booster

Nemojte žuriti s booster sjedalicom ako dijete u njoj nije pravilno zavezano

Autosjedalica jedna je od važnijih dodataka i komada opreme u vašem roditeljskom životu. Kako dijete raste, mijenjate mu ruksak za vrtić za školsku torbu, možda ćete kupiti veći krevet, odjeća s vremenom postaje ozbiljnija te nije više na princeze i super junake.

Tako će jednoga dana doći trenutak da umjesto klasične autosjedalice kupite booster sjedalicu za veće dijete.

Dok su manja, djeca se najčešće voze u autosjedalicama s pojasevima koje imaj 5 točaka učvršćivanja. No, kako rastu, stvari se mijenjaju. Booster sjedalica karakteristična je upravo po tome da je dijete u njoj vezano pojasom automobila, bila ona s naslonom ili bez.

Pojas je ispravno namješten ako donji dio ide preko kostiju zdjelice, a ne trbuha, dok gornji prelazi sredinom ključne kosti, odnosno ramena, a ne naliježe na vrat.

Kada dođe vrijeme za prelazak u novu sjedalicu, njihova sigurnost vam i dalje treba biti prioritet, stoga nije nevažno kakav ćete booster izabrati.

Evo nekoliko ključnih savjeta!

Ne žurite

S prelaskom na novu sjedalicu nikad nemojte žuriti, iako ponekad “jedv ačekate” da dijete dobije novu, komotniju ili pak odrasliju sjedalicu. Nemojte da vam motiv bude isključivo djetetova dob, a niti to šti su vaše mame prijateljice to napravile, pa biste vi sad htjele da i vaše dijete ima istu sjedalicu kao i svi ostali.

Dakle, od dobi je puno važnija veličina djeteta, odnosno visina i težina. Ako su još uvijek unutar ograničenja težine i visine za sjedalo s pojasom s pričvršćenjem u 5 točaka, trebali bi ostati tamo. Tamo su zaista i najsigurnija.

Booster s naslonom je sigurniji

Na tržištu postoje dvije glavne vrste booster sjedala, a to su booster s visokim naslonom i booster bez naslona. Stručnjaci upozoravaju da bi mama uvijek trebala koristiti booster s visokim naslonom kad je to moguće.

Booster s visokim leđima pružit će vašem djetetu veću podršku i pobrinuti se da ostane u položaju dok je u automobilu. To će pomoći i djeci koja još uvijek znaju zaspati u autu jer će im držati trup u uspravnom položaju.

Pozicioniranje u automobilu

Prema stručnjacima, pomoćna sjedala koriste i ramene i trbušne sigurnosne pojaseve. To znači da se ne mogu smjestiti u automobil na srednje sjedalo koje ima samo trbušni pojas. Uvijek je važno pravilno pročitati sve upute kako biste bili sigurni da je vaš booster ispravno postavljen jer samo tako pruža maksimalnu razinu sigurnosti.

Upozorenja

Ne stavljajte dijete u booster sjedalicu s naslonom ako nema barem 5 godina, minimalno 18 kilograma i ako ne može biti mirno cijeli put bez naginjanja, okretanja i petljanja po sigurnosnom pojasu.

Prelazak u booster bez naslona ovisi o visini i težini djeteta. Ako je visina zadovoljavajuća, odnosno ono je više od 135cm, težina za booster bez naslona trebala bi biti najmanje 22kg, a dijete ga može koristiti sve do 36kg.

Ako sa 36kg dosegne visinu od najmanje 150cm, može se voziti na stražnjem sjedalu bez dodatnih podizača.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.