Djeca s teškoćama u razvoju Istaknute teme

Na osječkoj policiji odbili djevojci s teškoćama uzeti otisak prsta jer automat više ne izdaje brojeve

djevojci s teškoćama

Djevojci s teškoćama koja jedva sjedi u kolicima nisu uzeli otisak prsta – što ima pravo obaviti i kod kuće!

Svakodnevno se radi na senzibilizaciji društva kada su djeca i odrasli s teškoćama u pitanju, svim institucijama su usta puna inkluzije kada se o tome govori. No, kako je to kada je u pitanju praksa?

Onda je inkluzija, ljudskost, razumijevanje, empatija i mnogo što drugo samo mrtvo slovo na papiru. Na svojoj je to koži osjetila mama Gordana Linta koja se zaputila u osječki MUP s svoje dvije kćeri kojima su istekle osobne iskaznice.

Možda bi to bio smo još jedan običan izgubljen dan na policiji, da jedna od djevojčica, ona starija, nema cri du chat sindrom, poznat i kao sindrom “mačjeg plača”tešku mentalnu retardaciju, ne hoda ne priča te je i oslijepila.

Tko ima dijete s teškoćama zna kako je to doći u neku ustanovu, čekati u redu, suočavati se s izazovima vlastitog djeteta i okoline te potom, možda, zahvaljujući “ljubaznosti” osoblja ne obaviti ništa.

-Došle smo na policiju: starija djevojčica je trebala dati otisak prsta, a ova mlađa od 13 godina je došla zbog potpisa jer su im istekle osobne iskaznice. Živimo 25 kilometara od Osijeka, a dijete s teškoćama iz njezine sobe nosim sama preko 20 stepenica – započela je svoju priču Gordana u grupi “Pomozimo djeci s invaliditetom”.

Došla je na policiju u 12.10 i primijetila da je velika gužva, a automat – redomat više nije izbacivao brojeve. Zamolila je službenike da barem uzmu otisak prsta djevojčici s teškoćama, da ju ne mora u takvom stanju voditi i narednog dana, opet ju nositi i vući u gužvu.

Rekli su joj da ne mogu.

-Dijete mi jedva sjedi u kolicima koliko joj je kralježnica iskrivljena. Slijepa. Živim daleko. Nisam došla u 15 sati, došla sam u 12.10. Ali rekli su ne. Možda od buhe pravim slona, ali moram reći da sam jako razočarana – požalila se.

Mame u grupi, revoltirane i zgrožene takvim ponašanjem brojnim su komentarima dale savjete i podršku.

-Ovo što ste napisali je prestrašno. Velika sramota za Policijsku upravu u Osijeku.

-Niste trebali ići kući već tražiti nadležnu osobu. Imate prednost i to vrijedi svugdje!

-Dvaput sam pročitala i ne mogu vjerovati. Svakodnevno se susrećemo s nepravdom i bešćutnošću ali ovo…u policiji…u državnoj upravi.

-Koja ledena srca i ljudi bez duše!

To su samo neki od komentara koji su osvanuli u grupi. Da stvar bude apsurdnija, roditelji su napisali kako majka djevojčice ima pravo tražiti da joj otisak prsta dođu uzeti kod kuće.

Nakon svega, Gordana je pak manje ogorčena nego što bi mnogi bili.

-Zvala sam načelnicu i rekla mi je da pošaljem mail. Ne želim nikome nikakve kazne, samo bih voljela da ih se upozori da takav stav prema osobama s teškoćama nije u redu. Opisat ću događaj i zamoliti za razumijevanje prema nepokretnima – rekla nam je za portal.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.