Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Mokrenje u krevet može biti nasljedno, a nezgode se toleriraju do sedme godine

Svi se roditelji manje više raduju odvikavanju od pelena. Osim što će dijete zakoračiti na tu važnu razvojnu stepenicu i biti samostalnije pri obavljanju nužde, tu su i uštede na pelenama i uštede vremena na mijenjanju pelena.

Postoji i nekoliko fizičkih opravdanja za mokrenje u krevet, no mogu ga uzrokovati i stres i velike životne promjene

Neka djeca “skinu” se iz pelena u tjedan dana, drugima treba i nekoliko mjeseci da usvoje nova znanja i vještine. no, jednom kada se to dogodi, roditelji odahnu. Ipak, neki odahnu prerano jer iako se čini da je sve gotovo, mnoga djeca još narednih 6 do 12 mjeseci doživljavaju nezgode.

U stvari, oko 40 posto trogodišnjaka, već odviknutih od pelena, doživljava probleme povremenog mokrenja u krevet. no, taj se problem nalazi i kod starije djece, najčešće sve do dobi od sedam godina. Mokrenje u krevet stručnjaci nazivaju “enureza”, a taj se pojam pozna definira kao nemogućnost kontrole mokrenja u vrijeme kada je kontrola uretralnog sfinktera već trebala biti postignuta.

Enuretičnu djecu često prate stanja poput straha, srama, neugode zbog socijalno neprihvatljivog ponašanja za kronološku dob kada se kod djeteta očekuje adekvatna regulacija kontrole mokrenja. 

Znate li da je mokrenje u krevet često nasljedno? dijete ima veću vjerojatnost da mokri noću u krevet ako je to radio i jedan od roditelja, a ako su pak oboje imali nezgode, šansa da ih doživi i dijete još je znatno veća. Razloga za zabrinutost najčešće nema kod djece mlađe od pet godina, jer u toj dobi manje od 1 posto slučajeva povezuje se s nekom bolešću ili stanjem. 

Postoji i nekoliko fizičkih opravdanja za mokrenje u krevet a to su:

  • dijete ima mali mjehur
  • dijete može proizvesti više mokraće nego što mjehur može zadržati
  • dijete duboko spava i ne budi se zbog poriva za mokrenjem

No, na mokrenje u krevet mogu utjecati i psihički faktori, kao što su stres i velike životne promjene.

Bez obzira na uzrok, to nije nešto na što dijete može utjecati. Zato stručnjaci nikako ne savjetuju kažnjavanje ili prijetnje kada se djetetu dogodi takva nezgoda.

Dobra je vijest da većina djece sama od sebe i”preraste” taj problem. Iz tog razloga nije potrebno posjetiti liječnika zbog problema ako je dijete mlađe od 7 godina i ako ima manje od dvije ili tri nesreće tjedno. 

Foto: People photo created by freepik - www.freepik.com">Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.