Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Mama upozorava roditelje na igricu u kojoj su silovali avatar njezine kćeri

Nakon što je na igraćoj platformi Roblox avatar njezine sedmogodišnje kćeri doživio seksualni napad, mama iz sjeverne Karoline podigla je prašinu na društvenim mrežama. svim roditeljima da se ovako nešto ili slično može dogoditi u mnogim igricama s više nepoznatih igrača.

U igricama kao što je Roblox djeca mogu naletjeti i na nasilje pa je i virtualnu igru potrebno staviti pod kontrolu

Amber Petersen, zgrožena mama istaknula je kako roditelji koriste razne zaštite i roditeljske zabrane na nizu spornih kanala, ali kako uz sve to, neželjeni sadržaj ipak nekako nađe put do njihove djece. Igra Roblox, nadovezala se, preporučuje se za djecu od sedam godina na više, a trenutno ju igra čak 64 milijuna ljudi diljem svijeta.

Roblox može istodobno igrati više igrača, a omogućava i stvaranje osobnog avatara, dok igrač kao i u popularnom Minecraftu može izabrati i vlastitu avanturu. Igra dopušta i interakciju igrača s tuđom virtualnom stvarnošću, što je vrlo popularna značajka ove igre.

-Igra ima i sigurnosne postavke koje omogućuju roditelju da blokira vanjske razgovore i poveznice, a postoje i administratori koji su aktivni 24 sata dnevno i blokiraju bilo kakav nepoželjan sadržaj. Kada smo suprug i ja odlučili dopustiti kćeri da ovo igra, prilagodili smo postavke na najveću moguću sigurnost privatnosti. Ili smo barem mislili da jesmo – napisala je na društvenim mrežama ogorčena Peterson.

Tako joj je u jednom trenutku dok su zajedno ležale u krevetu kćer pokazala svoj iPad, a Amber je imala što vidjeti. Ovako je sve to opisala:

-Nisam mogla vjerovati što vidim. Avatar moje slatke i nevine kćeri bio je brutalno izudaran te silovan na igralištu od strane dvojice muškaraca. Prišla im je i ženska promatračica te je nastavila skakati po njezinu tijelu. Tada je sve troje pobjeglo ostavivši avatar moje kćeri da leži na igralištu licem prema dolje. Ne mogu opisati količinu gađenja, šoka i krivnje koju sam osjećala – podijelila je Amber.

Na kraju je napravila snimke zaslona igrice i u svom komentaru na društvenim mrežama objavila te slike kako bi posvjedočila o groznom iskustvu. S kćeri je porazgovarala o cijelom događaju u kojem je, izjavila je za jedan medij, objasnila svojoj kćeri što znači “pristanak” u određenoj situaciji, ali morala je, dodaje, upotrijebiti i riječ “silovanje”.

Administratori platforme su odgovorili kako su postali svjesni incidenta i avatara koji su učinili prekršajne radnje te postavljaju novu zaštitu koja bi onemogućila takvo ponašanje u budućnosti. Ti igrači su također, trajno uklonjeni iz igrice.

No, svjedočanstvo Amber Petersen i dalje stoji kao upozorenje svim roditeljima da se ovako nešto ili slično može dogoditi u mnogim igricama s više nepoznatih igrača.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.