Djeca s teškoćama u razvoju Zdravlje i sigurnost

Mačke pomažu autističnoj djeci da se osjećaju ugodno u društvu


Djeca s autizmom suočena su s nizom izazova, a na tom putu veliku podršku daju im kućni ljubimci. Iako postoje mnogi resursi i tretmani dostupni djeci i njihovim obiteljima, i dalje se provodi istraživanje kako bi se vidjelo što im uistinu može pomoći da se prilagode i osjećaju ugodno u bilo kojoj situaciji. Novo istraživanje pokazuje da su upravo mačke te koje će im najviše pomoći.

Studija je pokazala da mačke pomažu autističnoj djeci najviše svojom mirnoćom i jednostavnošću

Istraživanje je pokazalo da su mačke prilično popularne kao kućni ljubimci jer su relativno malene i nezahtjevne pa je obiteljima lakše da ih nabave. Sama studija otkrila je da su pacijenti koji su imali autizam pokazali veću empatiju, manje odvojenosti i tjeskobe te manje problema u ponašanju od kad su njihove obitelji nabavile mačku za kućnog ljubimca.

To je uglavnom zbog činjenice da su mačke puno mirnije od pasa i da se o njima lakše brine obitelj, uključujući dijete s autizmom.

Tim je prikupio informacije od 15 ero djece s poremećajem iz autističnog spektra i njihovih obitelji. Nasumce su podijeljeni u 2 skupine:

  • Jedna skupina koja je odmah uzela mačku iz skloništa
  • Druga koja je mačke udomila nakon 18 tjedana iščekivanja zbog liste čekanja.

Obje su skupine praćene i proučavane tijekom 18 tjedana, a zatim je i druga grupa obitelji udomila mačke.

  • Sva su djeca imala između 6 i 14 godina
  • Sve su mačke bile sličnog karaktera.
  • Roditelji su odgovarali na ankete tijekom studije i pokazalo se da je veza između djeteta i mačke započela gotovo odmah, a ona je samo rasla kako je studija trajala.
  • Do 12. tjedna djeca su pokazivala više empatije.
  • Do 6. tjedna pokazivali su smanjenje nasilničkog ponašanja, hiperaktivnosti, nepažnje i nižu tjeskobu zbog razdvajanja.

Ako vi i vaša obitelj volite mačke, možda vrijedi pokušati.

Foto:

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Copyright © 2015. Dječja posla internet portal. Izrada: ILINET.