Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Klimatske promjene već su počele utjecati na dječje zdravlje

klimatske promjene

Klimatske promjene najjače pogađaju djecu koja žive i odrastaju u siromaštvu

Zrak koji udišemo sve je onečišćeniji. Glavni grad Hrvatske, Zagreb na dnu je europske ljestvice po kvaliteti zraka. Taj zrak, počeli su upozoravati pedijatri diljem svijeta, sve je štetniji i opasniji po zdravlje naše djece. Određene respiratorne bolesti poput astme kod najmlađih su u značajnom porastu, a također raste i broj alergičara.

Osim lošeg zraka, pedijatri smatraju da veliku ulogu u tome igra pretoplo vrijeme čiji nas temperaturni šokovi znaju neugodno iznenaditi.

Visoke temperature uzrokuju i mnogobrojne prirodne nepogode i katastrofe poput uragana, poplava i požara koje uz klimatske promjene posredno i neposredno utječu na dječje zdravlje. Naime, uslijed tih katastrofa djeca napuštaju svoje domove, uobičajene rutine, preskaču liječničke i sistematske preglede, ne cijepe se niti pregledavaju zbog razvojnih problema.

Također, ne treba zanemariti činjenicu da ponovljene velike katastrofe slabe otpornost organizma. To može dovesti do patoloških promjena i učiniti djecu osjetljivijom na poremećaje povezane sa stresom.

Zabrinjavajuće je i istraživanje koje pokazuje da djeca čine većinu smrtnih slučajeva koji su posljedica katastrofa uzrokovanih globalnim zatopljenjem. Od svih godišnjih smrtnih slučajeva pripisanih klimatskim promjenama, visokih 88 posto otpada na djecu.

Posebno su ugrožena djeca koja žive u siromaštvu, istaknuli su stručnjaci.

– Većina roditelja zauzeta je brigom kako preživjeti od 1. do 1. u mjesecu. Kako platiti djeci sve što im treba i priuštiti im obrazovanje? Čini se da nemaju previše vremena uza sve razmišljati o klimatskim promjenama ili bilo što poduzeti po tom pitanju – prokomentirali su stručnjaci, dodajući da bi se stvari možda značajno promijenile kada bi bili osviješteni koliko one utječu na zdravlje njihove djece.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.