Istaknute teme Zabava i zanimljivosti

Kako spriječiti da djeci mozak ljeti odluta na pašu

Zadajte djeci aktivnosti poput čitanja, pisanja dnevnika, posjeta muzeja  i tako spriječite da im mozak ljeti odluta na pašu


Stiglo je ljeto, završila je nastava pa čak se i u vrtićima aktivnosti smiruju i sve se odlaže do rujna. Djeca se opuštaju, manje uče, čitaju, mozak im jednostavno “odmara”.

Istraživanja pokazuju da pasivno ljeto utječe na dječje sposobnosti učenja te da prevelika apstinencija od edukativnih aktivnosti može rezultirati težim učenjem u novoj školskoj godini. Pojednostavljeno, dječji mozak ljeti odluta na pašu. Kako ljeto ne bi bilo samo izležavanje na kauču, igranje igrica i gledanje televizije, donosimo vam neke aktivnosti kojima se dijete može baviti kako bi mu mozak ostao aktivan:

Kuhanje večere

Ljetna hrana obično je laganija i manje komplicirana od teških zimskih jela, pa zaposlite dijete da samo pripremi večeru ili pomogne oko njene pripreme. Neka mjeri, miješa, riba, ukrašava…nije bitno što će raditi, ali važno je da osjeća neko postignuće na kraju dana. To vam može postati tjedna rutina, dijete će učiti korisne stvari kao što su mjere, a poradit će i na spretnosti te se ujedno i dobro zabaviti.

Pokrenite ljetni “knjiški klub”

Izaberite knjigu u kojoj može uživati cijela obitelj i zadajte termin od tjedan ili dva koliko je potrebno svakom članu obitelji da ju pročita. Ako su djeca starija, to može biti knjiga o Harryju Potteru, ako se radi o mlađoj djeci, neka to bude neko lakše i zabavnije djelo domaćih autora poput Ivana Kušana ili Zvonimira Baloga. Kada svi pročitaju knjigu, raspravljajte o njoj tijekom obiteljske večere i potaknite djecu na razmišljanje raznim zanimljivim pitanjima.

Uključite djecu u rad knjižničkih grupa

Možda vam se ne čini dobra ideja da dijete za vrijeme toplih i sunčanih dana “gubi vrijeme” u knjižnici, ali kada živa na termometru prijeđe 35 stupnjeva, fino rashlađena knjižnica može biti pravi spas. U knjižnicama se odvija niz zanimljivih aktivnosti, od učenja kineskog, do izrade cvijeća od papira i gledanja poučnih filmova. Ohrabrite dijete da se priključi nekoj aktivnosti i objasnite m uda to nije samo za štrebere.

Pisanje dnevnika

Nemojte da dječje vještine pisanja zamru preko ljeta, potaknite ih da vode dnevnik i tako njeguju svoje izražavanje. Neka pišu kako su proveli dan, koje im se ljetne aktivnosti najviše sviđaju…vašem djetetu će to biti uspomene za cijeli život. Ako se na početku školske godine bude pisao sastavak na temu “Kako sam proveo/la ljetne praznike”, vaše dijete će odmah biti u prednosti.

Posjetite muzej

Mnogi muzeji, planetariji i zoološki vrtovi nude razne programe tijekom ljeta, koji su poučni koliko i zabavni. Dječji mozak će ostati aktivan uz istraživanje i učenje novih stvari. Nema boljeg razdoblja za upoznavanje životinja, njihovih navika ljeti, gledanja zvijezda u planetariju…ovo je zabava za cijelu obitelj koja može potrajati veći dio dana.

Posudite knjigu aktivnosti ili specijalizirani dječji pribor

Ako nemate ideja koje aktivnosti osmisliti sukladno dobi vašeg djeteta, postoje razne specijalizirane knjige koje će vam pružiti inspiraciju. Naći ćete aktivnosti koje su možda jednostavne, a nisu vam uopće pale na pamet, ali i posve nove kreativne prijedloge koje možete isprobati.
Također, možete kupiti i neki specijalizirani pribor, namijenjen malim kemičarima ili izviđačima i iskoristiti njega za ljetnu zabavu.

Kupite društvene igre

Igre ne moraju biti samo računalne – vratite se doslovno u prošlost i kupite neke zanimljive društvene igre u kojima će vaše dijete uživati. Ovisno o njegovoj dobi odaberite “Čovječe ne ljuti se”, “Pogodi tko”, dječji “Pictionary”, “Monopoly”, “Scrabble”. U ovim igrama može uživati cijela obitelj, a idealne su za ljetne večeri ili sparno poslijepodneva kada se ne može van zbog prevelike vrućine.

Posadite vrt

Budite kreativni, ali i aktivni i zasadite s djetetom vlastiti mali vrt! U njemu “udomite” bilje koje se lako prima i s djetetom promatrajte napredak vašeg djela. Ne zaboravite podsjetiti dijete da vodi brigu o vrtu i redovito ga zalijeva. Ako nemate prostora za vrt, možete i mini verziju posaditi na balkonu.

Nova znanja, nova iskustva

Ako dijete ne pokazuje interes za učenje nečeg novog, možete od toga napraviti i okladu – do kraja ljeta neka nova vještina mora biti savladana. To mogu biti osnove sviranja gitare, pletenje, tenis, plivanje, kineski jezik…nebitno. Radi li se o nekoj vještini koju vi sami posjedujete, možete svakodnevno provesti vrijeme povezujući se sa svojim djetetom i učeći nešto novo.
 
Izvor slike: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.