Edukacija i savjeti Istaknute teme

Kako se pripremiti za kraj školske godine?

Škole kao da ove godine i nije bilo. Djeca su stalno kretala, pa ostajala kući, pa se opet navikavala, pa dobivala neke nove smjernice.

Kraj školske godine ozbiljno se primakao, napravite plan učenja, zabave i druženja tijekom praznika

Sve je to bilo i zamarajuće i zbunjujuće, a sad je i kraj školske godine na vidiku. Kako sebe i djecu pripremiti na njega?

Držite se i dalje rutine

Iako vam dođe da spustite jedra, važno je da dijete sve zadatke, projekte i zadaće završi do kraja. Napravite plan učenja i aktivnosti te ne dopustite djetetu da olako shvati osvoje obaveze pri samom završetku razreda.

Usmjerite stres

Ako vaše dijete počinje od svega pokazivati simptome stresa, porazgovarajte s njim i riješite problem. Objasnite djetetu da se nema zbog čega nervirati i da će sve biti dobro. Ponekad roditeljska potpora jako puno znači, a dijete nije niti svjesno da ju ima dok to ne verbalizirate.

Isplanirajte tko će se brinuti za dijete

Možda vam se od ovoga već po malo diže kosa na glavi ako nemate baku i djeda na raspolaganju. Razmislite o kampovima za djecu, susjedi koja bi mogla uskočiti u pomoć ili teti čuvalici. Rasporedite godišnji odmor s partnerom kako biste pokrili što više djetetovih praznika, a to učinite na vrijeme kako ne biste bili u panici posljednjih dana.

Dijete ide u kamp? Nađite pravi!

Vi najbolje poznajete svoje dijete. Je li spremno za samostalni odlazak u ljetni kamp? Ima li prijatelja koji bi se mogao pridružiti? Što ga zanima i kakav bi mu tip kampa odgovarao? Koliko to sve košta? Istražite ove informacije dok sva mjesta ne budu popunjena.

Pregledajte zadnja izvješća

Kako god izgledala ova školska godina, i u koji god razred dijete išlo, ono je uložilo određeni rad i trud. Ne zaboravite pročitati sve učiteljičine komentare i proučiti djetetov napredak ili slabe točke da biste zaokružili konačnu priču o njegovu uspjehu prije ljetnih praznika. Pohvalite dobre ocjene, zalaganje i marljivost. Ako je pak dijete u nečemu zapinjalo, možete mu učvrstiti samopouzdanje vježbanjem i povremenim radom preko praznika.

Nabavite literaturu

Znamo, ljeto je vrijeme za uživanje i odmor, ali ne zaboravite na čitanje koje je posebno važno poticati u dječjoj dobi. Nabavite neku dječju literaturu koja neće predstavljati “umor” za mozak, već zabavu. Za mlađe klince predlažemo “Matilda” od Roalda Dahla ili nešto iz širokog repertoara Davida Walliamsa.

Ostanite u kontaktu

Iako se većina djece raduje kraju godine, rastanak od poznatih ljudi i situacija može ostaviti i malo gorkog okusa u ustima. Pomognite djetetu da ostane u kontaktu s prijateljima i vršnjacima, dogovorite igranja s mamama iz razreda s kojima ste bliski te omogućite djetetu razgovore preko vašeg mobitela ili neke komunikacijske platforme.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.