Edukacija i savjeti Za roditelje

Kako pronaći savršenu dadilju

dadilju

Uz dobru pripremu pronađite pravu dadilju za svoju djecu

Kao da nije dovoljno teško što se morate odvojiti od svojeg djeteta, a usto ga trebate ostaviti i sa nekom nepoznatom osobom. Možda ste ju našli preko preporuka, pa se osjećate malo mirnije, a možda je netko o kome nemate apsolutno nikakve informacije, a trebate joj povjeriti ono najvrjednije u svom životu. Hm, nije ni čudo da imate lagane napadaje panike kada samo pomislite na to. 

Potraga za dadiljom vrlo je iscrpljujući proces. Toliko se pitanja mota po vašoj glavi, a i sami znate da vam na neka nitko unaprijed ne može dati zadvoljavajući odgovor. Hoće li dadilja voljeti vašu djecu? Hoće li dijete nju prihvatiti? Hoće li kvalitetno provoditi vrijeme s njima?
Kreće bezbroj intervjua, a vama je vrlo teško donijeti ispravnu odluku. Možda vam ovih 10 savjeta to olakša:

Tražite preporuke

Preporuke bivših zadovoljnih poslodavaca ono su što će umiriti svakog roditelja. To je kao kada tražite smještaj pa nađete gomilu pozitivnih recenzija, nekako odmah olakša situaciju i odabir. A i na neki način, imate garanciju drugih roditelja da je sve vilo u redu.
No, nemojte olako nasjedati na pisane preporuke jer ih danas svatko može i sam natipkati. Uz njih bi trebao biti priložen i kontakt bivših poslodavaca, pa svakako nazovite barem dva da se uvjerite u točnost podataka.

Stavite svoja očekivanja na papir

Jasno napišite na papir koja su sve očekivanja od buduće dadilje. Stara? Mlada? Kreativna? Aktivna? Želite i da pegle i kuha? Ili samo vodi brigu o djetetu? Kada su sva vaša očekivanja na jednom mjestu, onda ćete ih lakše, bez zaboravljanja moći dresirati prema osobama koje će doći na intervju.

Saznajte sve o tome što znači biti poslodavac

Nemojte olako shvatiti ulogu budućeg poslodavca. Hoćete li svoju dadilju zaposliti za stalno ili honorarno? Koliku će plaću imati? Informirajte se o doprinosima, porezima…na koliko slobodnih dana ima pravo? Kakvo će biti radno vrijeme? Pobrinite se da sve bude čisto, jasno, ali i pošteno. Ipak je to osoba kojoj povjeravate dijete, pa bi bilo lijepo da se osjeti cijenjeno.

Postavite budžet

Odredite koliko je maksimalni iznos koji si možete priuštiti za dadilju, ali budite realni. Ako je cijena na tržištu jedna, ne možete očekivati da ćete za duplo manje novca naći pouzdanu osobu. Kada dadilja na razgovoru upita za plaću, budite iskreni i recite koliko može očekivati, da kasnije ne bi nastale komplikacije.

Ne žurite s odabirom

Možda ste u vremenskoj stisci, ali pokušajte si dati dovoljno vremena da razgovarate s dovoljnim brojem osoba. Ako vam niti jedna nekako nije sjela, pokušajte pričekati još malo, možda iduća osoba bude upravo ta. Također, nakon intervju si dopustite da se nakupljene informacije malo slegnu prije nego nekoga zaposlite na ho-ruk.

Smislite pitanja za intervju

Nemojte se kasnije lupati po glavi što ste niste sjetili nekog pitanja koje vam se sada čini ključno. Dobro i pomno razmislite o njima i sve ih stavite na papir. Možda ćete nakon prvog intervjua dopuniti svoj popis novim pitanjima.

Slušajte instinkt

Ponekad, kada se dvoumite između više kandidata, najbolje je slušati svoj mali unutarnji glas. Možda jedna dadilja ima godine i godine iskustva, a druga je čuvala samo jedno dijete ranije, ali osjećate da je to to. Ponekad se treba prepustiti instinktu.

Vodite intervju

Vi ste šef i morate jasno iskomunicirati svoja očekivanja, želje, i ono što nudite. Nemojte da vas netko sat vremena zabavlja svojim “postignućima” već prijeđite sva pitanja koja vas zanimaju i po potrebi ubacite potpitanja.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.