Djeca s teškoćama u razvoju Istaknute teme

Kako pomoći djetetu s ADHD-om da ne priča bez prestanka

Pohvalite dijete kada vodi razgovor bez problema jer će na taj način najbolje kontrolirati simptome ADHD-a

Mnoga djeca s ADHD-om vole razgovarati, pogotovo ako ih nešto strastveno zanima. To naravno nije uvijek loše, ali kada pretjerano razgovaraju ili govore stvari u pogrešno vrijeme, to može ometati druge u raznim situacijama.

Djeca prije svega mogu razgovarati u neprikladno vrijeme, govoriti glasno, razgovarati s ljudima koje ne poznaju ili mogu monopolizirati razgovor. Oni također mogu uvrijediti ili iznervirati druge govoreći ono prvo čega se sjete, bez ustezanja. Prvo što treba znati je da dijete to ne radi namjerno. U stvari, ono možda i ne shvaća da se to događa jer su njegovi postupci najvjerojatnije rezultat njegovih simptoma ADHD-a.

Nedostatak samokontrole kod pričanja može otežati djetetovo razmišljanje pa može žureći se ispucati sve riječi odjednom i tako zvučati nerazgovjetno.

Također, manjak samokontrole može ometati i slušanje drugih ili se može dogoditi da dijete zaboravi što želi reći ako to odmah ne kaže. Bez obzira na razlog, djetetu treba pomoći da stekne veću kontrolu nad pričanjem.

Evo nekoliko načina na koje biste mu mogli pomoći da ne priča bez prestanka.

Vježbajte razgovarati

Objasnite svom djetetu da je najvažniji dio razgovora s drugima slušanje. Zatim vježbajte razgovore za izgradnju ove vještine. Pomozite mu da se usredotoči na slušanje postavljajući mu pitanja o onome što se govori.

Neka tiho ponovi ono što čuje

Ovo može pomoći da se usredotoči na ono što drugi ljudi govore.

Potaknite ga da to napiše

Ponekad djeca previše govore u razredu. Ako vaše dijete ima taj problem, bilo bi dobro da vodi kratke bilješke kako bi se podsjetilo što želi kazati u vremenu kada se može razgovarati. Bilješke mu mogu pomoći da se usredotoči.

Naučite ga da se zaustavi, pogleda kako reagira sugovornik

Pokažite mu kako se treba zaustaviti svakih nekoliko minuta i pogledati kako reagira njegov sugovornik. Treba li smanjiti ili pojačati glas, pričati brže ili sporije.

Razvijte “tajni kod”

Tajni signali mogu biti dobar način da date djetetu do znanja da ide van teme. Na primjer, kuckanje po bradi može biti suptilan način da obavijestite svoje dijete ako krene s teme ili govori previše.

Pomozite svom djetetu da prepozna problem

Vježbajte kako se može prekinuti ako shvati da previše govori. Jedan primjer je: „Prekinuo sam te. Ispričavam se zbog toga. Ponekad se brinem da ću zaboraviti ono što želim reći! Može reći i “Što si htio reći? ”

Pohvalite svoje dijete

Pohvalite dijete kada vodi razgovor koji prolazi bez problema. Što konkretnije možete pohvalni dijete, veća je vjerojatnost da će ponoviti ta pozitivna ponašanja.

foto: Ian Soper

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.