Istaknute teme Odgoj

Kako ne razmaziti dijete i naučiti ga da je imati manje – više?

 


kako ne razmaziti dijete

Naučite djecu da poštuju novac na način da zarade džeparac radom u kući i štednjom


Djeca imaju igračaka više nego ikad, roditelji jako puno pažnje polažu u njihovu što zdraviju prehranu, aktivnosti, zabavu… U svemu tome nema ništa loše, no 2/3 svih roditelja na posljetku smatra da njihova djeca imaju „sve“ i da su zbog toga razmažena. Sami im kupujemo razne spravice, igrice, baby-tablete, dajemo im u ruke svoje mobitele kako bi ih „smirili uz igricu“, ušutkavamo ih najdražim crtićima i potom sami shvatimo da smo im možda dali previše.

Kako ne razmaziti dijete pitanje je s kojim se susretne svaki roditelj. Želite li stoga odgojiti dijete koje će vam pomagati čistiti kuću, koje neće „patiti“ za elektroničkim stvarčicama te provesti ograničeno vrijeme uz tv ekran, možete primijeniti neke od ovih jednostavnih savjeta:

1. Odredite na što ćete trošiti svoj novac
Nema svatko ograničen budžet i postoje ljudi koji mogu uživati u svojoj zaradi i priuštiti si više od prosječnog građanina. Možda ste otplatili kredit, kupili stan ili kuću, imate i automobil i ne živite loše? No, nemojte upasti utipićnu zamku: „Imamo sada puno novca, kupovat ćemo što hoćemo i koliko hoćemo.“
Odredite ciljeve i prioritete. Isplanirajte da ćete uplaćivati u mirovinski fond ili ćete pak svom djetetu otvoriti štednju i na taj način višak novca pametno ulagati. Možda želite kupiti vikendicu ili apartman na moru? Nešto trajno? Uvijek je pametnije uložiti u nešto, nego novac raspačavati. To će usaditi i prave vrijednosti vašem djetetu koje ne mora provoditi vrijeme igrajući igricu na računalu, već može pomagati u vrtu, bojati ogradu i sudjelovati u „kućanskim“ popravcima.
2. Planirajte koliki ćete džeparac jednog dana davati svojoj djeci
Mala djeca nemaju pojma o novcu i otkuda on dolazi, pa su sklona moljakanju za slikovnice, iračke, u stvari, za sve što im se prohtije. Čim budu sposobna pojmiti neke stvari, počnite im objašnjavati kako s do novca dolazi i da stvari koštaju. Jednoga dana, kad budu spremni za džeparac, objasnite im da će si „mala zadovoljstva“ moći priuštiti upravo od svog džeparca, dok ćete im vi kupovati ono što je nužno za svakodnevno funkcioniranje i ono što im je doista potrebno. Kada vaše dijete bude nešto jaaaako željelo, možete mu reći da svakako to može dobiti ako je spremno potrošiti svoj novac. Kada novca nestane – nema više nit kupovine.
Također, potičite djecu da štede džeparac za veće stvari koje žele te da ne moraju sve potrošiti na čokoladu ili sladoled. Ako želite da budu skromni i shvate vrijednost novca – nećete im kupiti sve u što odmah upru prstom. Neka si to „priušte“ sami.
3. Usvojite sistem obavljanja kućanskih poslova i zarade
Ako djetetu tu i tamo kažete da postavi stol ili da isprazni perilicu za suđe, teško da će usvojiti neku dužnost, jer se ona ne ponavlja konstantno. No, ako napravite neku listu zaduženja ili čak tablu koju ćete objesiti na vidljivo mjesto i na kojoj se vidi što netko i kada mora obaviti, to onda poprima ozbiljnije karakteristike. Zaduženja treba imati svatko u kući, kao i dan i vrijeme kada se to zaduženje treba obaviti. Prije ručka, nakon spavanja, poslije šetnje…
Obavljeni zadatak može se nagraditi „smajlićem“, a dovoljno smajlića može donijeti i bonus na džeparac. Također, djeca će na taj način usvojiti radne navike i nećete imati problema s razmaženim prohtjevima i ne sudjelovanjem u kućanskim poslovima.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.