Istaknute teme Za roditelje

“Jedva sam dočekala kraj praznika, djeca mi se nisu imala s kim igrati”

I doista, mnogi su Zagrepčani primijetili kako se grad osjetno ispraznio tijekom prazničkog tjedna, gužve su manje, a pronađe se i po koje parkirno mjesto.

Kraj praznika je nekome teško pao, a netko je jedva dočekao

-Jedva sam dočekala kraj školskih praznika. Djeca su mi tjedan dana sama napucavala loptu po igralištu ili sjedila u kući. Svi njihovi prijatelji su otišli na neka putovanja. Jedni u London, Jedni u Valaneciju, jedni u Dubai, neki su na skijanju. Oni valjda malo manje sretni na more. Nigdje nikoga. Ne razumijem otkud ljudima toliko novca za luksuzna putovanja i to za svake praznike – požalila nam se na mail jedna čitateljica.

Dodaje kako umjesto da se vesele praznicima, ona uvijek razmišlja kako će djeca sjediti pred ekranima jer se nemaju s kim dogovoriti za druženje. Pritom jedan sin ima nepunih 13, a drugi 10 godina. Tijekom praznika “na pauzi” su i aktivnosti kojima se inače bave, pa su doslovno prepušteni sami sebi jer im roditelji rade.

-Svi se žalimo kako nemamo para, a kada dođu praznici, samo slušam o destinacijama od kojih mi se zavrti u glavi. Pa i mi imamo dvije normalne plaće i s njima si priuštimo 10 dana mora i dečki budu dva tjedna na selu kod bake i djeda. I onda ispadnu bezveznjaci koji nisu bili u Egiptu ili na krstarenju – nastavila je ljutita mama.

I doista, mnogi su Zagrepčani primijetili kako se grad osjetno ispraznio tijekom prazničkog tjedna, gužve su manje, a pronađe se i po koje parkirno mjesto. Podaci govore kako je samo na skijanje ove sezone otišlo više od 200 000 Hrvata, a postoje još neke destinacije koje prilično rado posjećuju.

To su New York, London, Pariz, Istanbul, Bangkok, Dubai, Rim i Prag. Povoljne letovi omogućili su im da se tijekom zime utople na Tenerifima i Lanzerotu. Mnogi upravo mogućnost jeftinog putovanja navode kao jedan od razloga odlaska na dalje putovanje tijekom školskih praznika.

-Naravno da nećemo putovati tijekom školske godine i gubiti od škole. Zato planiramo putovanja tijekom praznika, a ove godine nam je uletjela jeftina prilika za Barcelonu iz Trsta. Kod nas su već proljetne temperature, a tamo je još toplije. Klinci uživaju, a za malo novca vide nešto novo, kao i mi – odgovorila nam je jedna mama, također osnovnoškolaca, kada smo je pitali o putovanjima tijekom praznika.

Jedna naša prijateljica nam je također potvrdila kako je primijetila da je vani manje djece nego obično, iako ih i inače nema puno, tek nešto više na igralištu njihove škole. Ona je odlučila ostati u Zagrebu kako bi se napokon dobro odmorila, naspavala, ljenčarila i ne žurila negdje u nekakav obilazak.

-Praznici su nam prošli iznenađujuće lijepo i mirno. Baš smo se dobro odmorili. Posjetili smo dva muzeja, šetali po gradu, pojeli sladoled, posjetili jedne prijatelje s kojima se rjeđe viđamo kad je škola. Grad je prazniji i uživali smo u tome, nije nam nedostajalo društvo – komentirala je.

Mama koja nam se javila imala je još nekoliko primjedbi, no spomenut ćemo jednu. A ta je da se pita otkud “svim tim ljudima” toliko godišnjeg odmora.

-Putuju zimi, na proljeće i ljeti. Ne znam gdje ti ljudi rade i kako sve stignu. Valjda su svi profesori u školi pa su im praznici kada i djeci. Mi smo jedva dočekali kraj ovih i tako bespotrebnih praznika, a već mi je muka i od onih koji su odmah za pet tjedana. Čemu toliko bespotrebnih prekida nastave? – zapitala se.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.