Edukacija i savjeti Istaknute teme

Zašto nije dobro koristiti ultimatume u odgoju djeteta?

ultimatume

Roditelji ultimatume smatraju korisnim oruđem odgoja

Ima dana kada nas djeca jednostavno ne slušaju. Svaki roditelj našao se u situaciji da je već sto puta ponovio da pospreme sobu, operu zube, pojedu večeru ili požure s oblačenjem te pritom naišao na zid.

Kada se to dogodi, teško je zadržati hladnu glavu. Što radimo? Prijetimo kako nema crtića, igranja igrica, kako će morati u krevet ranije ili neće dobiti slatkiše. Na kraju, možda ćemo im postaviti i ultimatum.

Postavljamo ultimatume možda ponekad i nesvjesni da to radimo. Jer to je jednostavno normalno i ljudski. No, postavlja se pitanje, trebamo li ih postavljati ili pak izbjegavati?

Ponekad nam se čini da je to jedino što djeluje u “odgoju”, no ustvari nisu najsretniji način rješavanja problema.

Što je ultimatum?

Ultimatum je “konačni zahtjev” povezan s prijetnjom. Zvuči po malo zastrašujuće kada se ovako objasni njegovo potpuno značenje. Znate da je nešto ultimatum jer uz zahtjev ima pridruženo “ili inače”, čak i ako riječi “što će se dogoditi” nisu eksplicitno navedene.

Trebamo li koristiti ultimatume u odgoju?

Kada roditelj svome djetetu postavlja ultimatum dovodi ih obje u situaciju gdje mora postojati jedan pobjednik i jedan gubitnik. Svaka daljnja situacija je suvišna, a kod ultimatuma nema mjesta kompromisu.

Kada se postavi ultimatum dolazi do borbe za premoć i mala je šansa da će iz te situacije obje strane izaći zadovoljne i pomirene.

Ultimatum je na kraju i jedna vrsta prijetnje i samim time nepoštovanja prema drugoj osobi, pa čak i ako je ta osoba naše dijete. Iako su mala, i djeca zaslužuju naše poštovanje.

Zašto roditelji koriste ultimatume?

Mnogi roditelji smatraju ultimatume korisnima. Vjeruj uda kada ih daju ustvari uspješno utječu na dijete da promijeni svoje ponašanje.

Također smatraju da to uči djecu o posljedicama jer su svjesni kakve će biti posljedice ako nastave s takvim ponašanjem. Sjajan način da se ovo zaobiđe i odustane od ultimatuma je osmisliti kućna pravila o kojima se ne može pregovarati.

To su pravila kojih se djeca moraju pridržavati, inače će doći do odgovarajućih posljedica. Svi drugi problemi koji se pojave zahtijevat će komunikaciju i kompromis.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.