Blog Mamina posla Istaknute teme

Izvrijeđali profesoricu jer je tražila ideju kako obilježiti Halloween, u Americi je priča potpuno drugačija

halloween

Halloween je u Hrvatskoj rado korišten razlog za prepucavanje među roditeljima na društvenim mrežama


Sve zlo i naopako u naš zapadni svijet došao je iz Amerike. To često volimo reći iako i sami trošimo kao da sutra ne postoji a ono neko istraživanje je pokazalo da imamo najviše shopping centara po stanovniku s obzirom na površinu i broj stanovnika.

No mi ne kupujemo jer to želimo već zato što nam je taj konzumerizam donio neki pokvareni vjetar preko Atlantika.

Došli su nam i neki drugi blagdani i običaji preko Atlantika. Došao nam je i Sveti Patrik iz Irske, u Hrvatskoj ga sve više slave, ali nitko ne diže galamu oko njega jer je svet. Dan zaljubljenih je, rekla bih, isto izmišljeni zapadnjački proizvod, kao i Zubić vila, pa eto i taj nesretni Halloween. Dan zahvalnosti Amerima još ne diramo, ali tko zna što će biti za koju godinu. Naravno, za naše dane neovisnosti, državnosti i slično nemamo pojma kad su, a kada vidimo da je u kalendaru neki datum zacrvenjen, onda nemamo pojma što se točno tog dana dogodilo. Osim ako je Božić.

Pišem to jer mi je nekidan oko ubola jedna od mnogobrojnih rasprava u Facebook grupama, gdje je jedna profesorica pitala za ideje koje igre djeci ponuditi povodom Halloweena. Malo je onih koji su zapljeskali inovativnosti i trudu, ali puno je njih zapljeskalo za zaostalost i zadrtost.

“Ne bih znala, jer ja sam vjernik” – samo je jedna varijacija nekih od odgovora na tu temu.

“Zašto je to pitanje uopće u ovoj grupi kad s njom nema veze” – požalila se druga iako se u grupi svakodnevno objavljuje jako puno upita od kojih 3 posto imaju veze s imenom grupe.

“Obilježavate li i Bajram igrama” – zapitala se treća.

I opet je vjera uzjahala društvene mreže pa su se žene počele zgražati kakva su vremena došla i kakve se gluposti slave. Onda se našlo i nekoliko protumišljenica pa je nastala žestoka rasprava u kojem su podržavateljice Halloweena primijetile kako najveće vjernice imaju izrazito ružan rječnik  s obzirom na ono što zagovaraju.

Eto, američka izmišljotina Halloween se u zemlji svog podrijetla, kako je za očekivati slavi glasno i raskošno. Mnoge kuće u ulicama su ukrašene, i to čak i mjesec i više dna prije samog Halloweena. Neki su te ukrase pretvorili u prava mala umjetnička djela koja posebnom ljepotom sjaje noću.

Ne znam kako je to u ostatku Amerike, ali ovdje gdje sam ja, crkve su vikendom i blagdanima pune. Nitko ne vidi ništa loše u spoju jednoga i drugoga. Štoviše, mnoge crkve organiziraju Halloween događanja za djecu i dijeljenje slatkiša na otvorenom kako bi djeca svima poznati “trick or treat” obavila na sigurnoj lokaciji, a ne lutajući po nepoznatim kućama. Eto, ni sama crkva nema ništa protiv, ali mnogi će ipak rado zaigrati na kartu vjere jer ako obilježavaš Halloween, onda činiš zle stvari, a ako ne, onda si dobar. Tako je jednostavno. Nekome negdje.

Nitko u nikoga u SAD-u zbog Halloweena ne upire prstom niti ga stigmatizira. Nitko se ne tuče oko toga tko je veći i bolji vjernik. Kaže mi jedna prijateljica da bi je susjedi “objesili” da na vanjskom dijelu vrata svoga strana objesi nešto vezano uz Halloween. Pa ukrasi za klinca malo u kući što nitko ne vidi. Lijepo je to čuti. Da su to stvari zbog kojih ćemo skočiti susjedu za vrat. Ili izvrijeđati nekog nepoznatog na društvenim mrežama. Možda učiteljicu koja smišlja nešto kreativno. Ali trebamo biti zahvalni na takvim ljudima jer oni će nam, ako ništa drugo, spasiti dušu.

Poneke trgovine dosta skromno i sramežljivo unose Halloween proizvode i u naše živote,  a ponuda je svake godine sve veća i veća što će reći da potražnja raste. Vjerojatno mnogi skrivaju bundeve i vještice u svojim domovima, daleko od očiju na koje se nastavlja zli jezik.

Kostimi kostura i vještica i dječje majice s bundeva također s mogu naći u nekim trgovinama, no cijene nerijetko znaju biti povisoke s obzirom na ostalu ponudu trgovine. Pa tko voli širiti zapadnjačku izmišljotinu, nek izvoli.

halloween

No, dežurni dušebrižnici nikako nisu sretni što su ga u kurikulum ubacile i tete u vrtiću i neke osnovne škole jer sve je to otišlo predaleko u našoj Hrvatskoj, zemlji poštenja i pravednih u kojoj nema većih i važnijih problema.

A Amerikanci? Halloween u njihovim trgovinama zauzme jedan povelik odjel, a možete kupiti gotovo sve, od vještičjeg zuba do kletve u boci. Skoro pa i leteću metlu. Cijene? Onakve kakvima mi možemo samo maštati. Jer kod njih je sve brzo potrošno i to ne skrivaju, a kod nas je isto, samo se mi pravimo da nije.

halloween

https://www.facebook.com/target/

halloween

halloween

halloween

foto: Dječja posla

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.