Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Iznenadit će vas, ali djeca se doista mogu ovako ozlijediti

dlaka
Na toboganu, u shoppingu i pred TV-om neki su načini kako se djeca mogu ozlijediti


Pogledajte osam neobičnih načina kako se djeca mogu ozlijediti i poduzmite mjere da spriječite te nezgode. Naime, premda se mnogi roditelji trude čim više osigurati svoj dom za boravak djece djeca ipak pronađu neke neočekivane načine pa se ipak ozlijede.

‘Živimo u svijetu dizajniranom za odrasle i za praktičnost pa se često ne misli i na sigurnost djece’ – kazao je Dr. Gary Smith, direktor Centra za istraživanje ozljeda u Nationalnoj Dječjoj bolnici u Columbus, Ohio.

Postoji mnogo skrivenih opasnosti koje mogu predstavljati opasnost za djecu pa često roditeljski nadzor nije ni dovoljan da se spriječe ozljede u djece.

‘Roditelji trebaju znati kad djeci mogu okrenuti leđa, jer im je dijete na sigurnom, poznatom igralište, a koje situacije zahtijevaju njihovu prisutnost i pažnju  jer nema mjesta za pogreške, baš kao što su, kada su djeca u ili oko vode, Smith primijetio.

Ovdje su devet načina na koje djeca mogu ozlijediti sebe, uključujući i prijetnje da neki sigurnosni-svjesno roditelji nikada nisu zamislili može biti opasno.

Kuće i tobogani na napuhavanje

Iako je teško za povjerovati, na kućama i toboganima na napuhivanje djeca se mogu ozbiljno i ozlijediti. Prema podacima časopisa “Pediatrics” u SAD-u se u 10 godina (između 1990. i 2010.) na tim spravama tijekom igre ozljedilo gotovo 65 tisuća djece. Najviše ozlijeda bilo je kod djece od 6 do 12 godina, potom kod petogodišnjaka te mlađe djece. Većina pak ozljeda je posljedica pada te prijeloma ili uganuća, obično ruku i nogu. Poanta ipak nije zabraniti djeci tobogane na napuhivanje već upozoriti roditelje na veći oprez.

2_b

Male baterije

Mala, okrugla i sjajna  baterija veličine gumba koja se danas koristi za pokretanje i glasanje brojnih igračaka lako može namamiti dječju znatiželju pa budite na oprezu. Prema upozorenjima stručnjaka takva baterija može u jednjaku u samo dva sata stvoriti rupu. Kako bi spriječili takve incidente roditelji mogu utore za baterije i poklopce dodatno zalijepiti, a višak baterija spremiti izvan dosega djece.

670px-Change-a-Watch-Battery-Step-6

Sindrom vezanja dlakom

Većina roditelja ni ne sluti na ovu opasnost, istaknuli su američki pedijatri koji su se osobno uvjerili u brojne primjere nesreća uzrokovanih upravo dlakom. Tako tanku nit ili dlaku teško je primijetiti no čim vidite da dijete dugo nešto prevrće po prstima provjerite o čemu je riječ.

‘Roditelji teško mogu  uočiti dlaku ili tanko vlakno  koje se namota oko djetetova prsta ili  dječakova penisa no čim prije primijetite odmah prekinite djetetovu igru i vratite cirkulaciju u prst.

dlaka

Osip od auto sjedalice

Mališani mogu dobiti velik svrbež i osip, uključujući i od nedavno priznatu vrstu poznatu kao dermatitis auto sjedala. Osip nastaje uslijed visokih temperatura i znojenja u kontaktu kože i najlonskog materijala auto sjedalice. 

Najčešće se pojavljuje u kasno proljeće i ranu jesen, a karakterizira ga crveni osip koji se obično rasplamsa po koži na pozadini dječjih nogu, koljenima i vlasištu. Dermatolozi  još nisu utvrdili točan uzrok nastanka no sumnjaju da iritacija kože može biti uzrokovana alergijom na pjenu koja se koristi u najlonskim auto sjedalicama.

Osip se često može izbjeći postavljanjem prepreka, kao što su pamučne presvlake ili dodatne krpice koje će  biti između djetetove kože i najlona površine sjedala.

sjedalica

Kapsule deterdženta

images

Stručnjaci  upozoravaju da na malu djecu zbunjujuće djeluju razni predmeti koji im mogu škoditi, a  koji ih lako privlače vedrim i šarenim bojama. Tako djeca često zamjene slatkiše s opasnim kapsulama deterdženta i slično.

Iako je riječ o relativno novom proizvodu na tržištu sve veći broj tako otrovane djece svjedoči o nužno potrebnoj edukaciji ali i boljem sklanjanju od dostupnosti. Najčešći simptomi kada dijete probavlja deterdžent su  povraćanje, kašalj, gušenje i pospanost pa je potrebno hitno zatražiti liječničku pomoć.

Magneti

medium-notice-board-planning-magnets-30mm-dia-x-8mm-high-x12-p2962-1678_image

Magneti koji se danas nude u raznim oblicima, od onih u bojama do raznih kuglica za ublažavanje stresa kod odraslih nisu dobri za dječju zabavu no najčešće završe upravo baš kod njih. Naime, mali su i primamljivi pa djecu znaju često namamiti da ih stave i u usta. Gutanje pak dva ili više njih opasno je jer oni mogu privući jedni druge čak i u crijevima  što uzrokuje smetnje, oštećenja tkiva pa čak i smrt.

Tobogani

Unatoč mišljenju roditelja da se spuštanjem po toboganu s malom djecom ispred sebe njihovi mališani sigurni zapravo je istina da ste ih time doveli u veću opasnost no da se spuštaju sama. U stvari, to može povećati djetetove šanse za odlazak u hitnu i prijelome jer noga djece može lako zapeti uz rub tobogana, a sila odrasle osobe može učiniti da noga i pukne.

Roditelji  također mogu pasti na dijete nakon spuštanja. Dakle, rješenje je ili djecu spuštati u cijelosti u krilu, ne na toboganu ispred njih. Drugo rješenje je spuštati djecu čuvajući ih sa strane.

Kolica za shopping

Pedijatri upozoravaju da u trgovini ne prijeti opasnost jedino od loše hrane već, vjerovali ili ne i od kolica za shopping.  Prema podacima Američke akademije za pedijatriju, svake godine na hitnoj pomoći završi oko 23 tisuće djece. Najčešće nesreće s kolicima su pad na tvrdu podlogu u trgovini, najčešće je riječ o ozljedama glave i vrata ili slomljene kosti.

‘Ta kolica nikada nisu dizajnirana za siguran transport djece, već za prijevoz namirnica’ – kazali su stručnjaci napominjući da se nesreće najčešće događaju kada se djeca voze na vanjskoj košarici ili objese na nju te ada pokušavaju  ustati u košari ili izaći iz kolica. Zato birajte kad god možete kolica koja nisko imaju poseban autić za prijevoz djece.

Tv i namještaj

Mala djeca često se penju na police za knjige, ormare i slično kako bi dohvatili željene predmete ili igračku. Nažalost, događa se da takav pothvat može završiti i kobno jer se teški predmeti mogu strovaliti na djecu pa ih od toga obvezno odučite.

Studija Američkih znanstvenika je pokazala da se godišnje u SAD-u na taj način ozlijedi više od 25.000 djece. Najčešće pak od svih predmeta prijete televizori i to nove plazme koje su često nestabilne pa lakše i padaju. Velika opasnost su i stariji teški televizori na nestabilnim postoljima.

slika: theribbonretreat.com

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.