Djeca s teškoćama u razvoju Novosti i događanja

Grad olakšava kretanje djeci s teškoćama – pravo na prijevoz s kombijem uz djecu u kolicima imaju i ona koja se teže kreću

Grad Zagreb putem tvrtke ZET podigao je dodatno ljestvicu usluga kojima pomaže djeci s teškoćama u razvoju. Naime, pravo na prijevoz ZET-ovim kombi vozilima od vrata do vrata od ovog mjeseca uz djecu koja se kreću pomoću invalidskih kolica i ona koja se kreću uz pomoć nekog drugog pomagala za kretanje, a imaju prebivalište na području Grada Zagreba.

Ovim potezom svako dijete s teškoćama u razvoju imat će olakšan pristup raznim sadržajima

Tako će mnoga djeca koja se teško kreću dobiti priliku da lakše i samostalnije idu u školu, terapiju ili neke druge aktivnosti oko čega su do sada ovisili isključivo o svojim roditeljima ili su im te aktivnosti bile nedostižne.

-Brojna djeca kreću se jako teško iako nisu u kolicima i do sada nisu imala pravo na ovu vožnju. Ovo će nam jako puno pomoći, naročito kad je vrijeme loše zbog čega smo do sada najčešće ostajali kući – kazali su roditelji jednog dječaka s teškoćama.

Da bi se ovo pravo na prijevoz moglo i koristiti potrebno je ZET-u dostaviti Preporuku o potrebi korištenja prijevoza koju izdaje Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, a zahtjev za ostvarivanje prava na korištenje organiziranog prijevoza posebno opremljenim kombi vozilima podnosi se Gradskom uredu.

Iz Grada su kazali da se posebna pažnja posvećuje prijevozu djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, uvažavajući potrebe i probleme s kojima se susreću, kroz organiziranje i provođenje javnog prijevoza posebno opremljenim kombi vozilima.  

Trenutno su na raspolaganju 34 kombi vozila, a pokrenut je postupak nabave još 10 novih vozila, 6 vozila za prijevoz osoba s invaliditetom i 4 vozila za prijevoz djece s teškoćama u razvoju, zahvaljujući čemu će ZET na raspolaganju imati ukupno 41 vozilo.

-Ovo vidimo kao investiciju u pristupačnost i društvenu inkluziju. Nova vozila su opremljena najmodernijom opremom za pristup osobama s invaliditetom, uključujući rampe, prilagođena su sjedala te imaju poseban prostor za invalidska pomagala. Ovi koraci osigurat će da svaka osoba s invaliditetom i svako dijete s teškoćama u razvoju ima pristup pouzdanom, sigurnom i udobnom prijevozu – rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Riječ je o jednom od mnogih načina kojima u Gradu žele smanjiti socijalnu isključenost osoba s invaliditetom. Navedena usluga je besplatna te se pruža tijekom cijele godine za oko 1300 korisnika. Dnevno ZET na ovaj način preveze oko 80 osoba s invaliditetom i oko 40 djece s poteškoćama u razvoju. 

Korisnici kao i pratnja prijevoz mogu koristiti uz kupnju valjane vozne karte, a svakog dana pojedinac ima pravo na jednu povratnu vožnju u vremenu od 6.30 do 20.30 sati. osim u kolovozu kada usluga nije dostupna.

Popunjenom i potpisanom zahtjevu potrebno je priložiti sljedeću dokumentaciju:

  1. Dokaz o postojanju invaliditeta (Rješenje o postotku tjelesnog oštećenja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ili Nalaz i mišljenje jedinstvenog tijela vještačenja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom;
  2. Dokaz da se korisnik – osoba s invaliditetom kreće pomoću invalidskih kolica ili dokaz da se korisnik – dijete s teškoćama u razvoju kreće pomoću invalidskih kolica ili nekog drugog pomagala za kretanje (doznaka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ili potvrda liječnika opće/obiteljske medicine ili medicinski dokument);
  3. Dokaz prebivališta u Gradu Zagrebu (uvjerenje o prebivalištu za korisnika, ne starije od 3 mjeseca ili elektronički zapis o prebivalištu);
  4. Suglasnost roditelja ili skrbnika o uključivanju u prijevoz djeteta s teškoćama u razvoju;
  5. 5. Ako korisnik ima psa pomagača, radnu iskaznicu korisnika psa pomagača, sukladno pozitivnim propisima;
  6. Ostali dokumenti ovisno o okolnostima.

Zahtjevi se šalju poštom na adresu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Trg Stjepana Radića 1 ili na e-mail adresu: zvjezdana.modric@zagreb.hr

Detaljnije informacije građani mogu dobiti u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Odjelu za planiranje i zaštitu osoba s invaliditetom, Zagreb, Trg Stjepana Radića 1 ili na tel: 01/610-1542; 01/610-1236.

foto: Zagreb.hr

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.