Novosti i događanja

Čudnovate zgode šegrta Hlapića iz perspektive psa Bundaša u kazalištu Trešnja

Na 150. obljetnicu rođenja Ivane Brlić Mažuranić u kazalištu Trešnja premijerno će se izvesti predstava Čudnovate zgode šegrta Hlapića u režiji Helene Petković, a prema dramatizaciji Vedrane Vrhovnik. Predstava je namijenjena djeci starijoj od pet godina, a svi zainteresirani mogu ju pogledati u kazalištu Trešnja 19., 20., 21., 26., 27. i 28. travnja.

Priča Čudnovate zgode šegrta Hlapića podučava djecu da misleći na dobrobit drugih mogu potaknuti i u drugima pozitivnu promjenu

U adaptaciji kazališta Trešnja, priča je ispričana iz perspektive Hlapićevog najboljeg prijatelja psa Bundaša, a situacije su riješene različitim kazališnim sredstvima: zločesti Crni čovjek tako se u početku pojavljuje kao sjena, guske koje je dječak Marko izgubio glasaju se kroz flautu i klarinet koje sviraju glumci iz ansambla, djevojčica Gita koristi se trikovima koje je naučila u cirkusu, Kosac, težaci i Grgina majka donose svoj blues hit.

Redateljica Helena Petković spojila je poetičnost romana Ivane Brlić Mažuranić sa suvremenijim elementima kazališnog jezika:  scenografiju izrađenu od prirodnih materijala s projekcijama i sjenama na platnu, zvučne efekte koji podsjećaju na crtane filmove s glazbom uživo izvedenom na akustičnim instrumentima, koristeći različite stilove igre.

-Mislim da treba čitati i gledati Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Od Hlapića se može naučiti štošta; živimo u vremenu egoizma i često se čini da su nagrađeni uvijek i samo bahati, bezobrazni i sebični pojedinci. U takvim okolnostima, lako se odati očaju i frustraciji, a Hlapićev optimizam može nas potaknuti na promjenu perspektive. Dobro se kod Hlapića širi u koncentričnim krugovima i vrati na kraju i onome koji je lanac započeo – možda tako može biti i u životu, vrijedi barem pokušati – poručila je redateljica Helena Petković.

Hlapić nas u vremenu egoizma podsjeća da misleći na dobrobit drugih možemo potaknuti u drugima pozitivnu promjenu i da optimističan i otvoren pogled na život donosi pozitivan ishod u svim avanturama koje nam se kroz život mogu dogoditi.

U ulozi Hlapića nastupa Luka Bulović, Silvio Mumelaš kao pas Bundaš, u ulozi Majstora i Majstorice su Krunoslav Klabučar i Ivana Bakarić, Karla Brbić kao Gita, u ulozi Crnog čovjeka je Radovan Ruždjak, Paško Vukasović kao Grga, a u ostalim ulogama su Kruno Bakota, Aleksandra Naumov, Dubravka Lelas i Hrvoje Barišić.

Predstavu je režirala Helena Petković, autorica dramatizacije je Vedrana Vrhovnik, scenografiju je osmislila Vesna Režić, kostime Tea Bašić Erceg, svjetlo oblikuje Vesna Kolarec, autor glazbe je Damir Šimunović, scenski pokret je osmislila Matea Bilosnić, animacije i projekcije Nikolina Kuzmić, rekvizitu je izradio Miro Gik,  autor fotografija i trailera je Bojan-Haron Markičević, a plakata Kuna zlatica.

foto: Bojan Haron Markičević

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.