Istaknute teme Novosti i događanja Za roditelje

Broj djece koja žive s jednim roditeljem, udvostručio se od 60tih

Kada se uzme u obzir dob, najveći broj djece koja žive u obitelj is jednim roditeljem su tinejdžeri, a glava obitelji najčešće je majka.

Broj djece u jednoroditeljskim kućanstvima sve je veći, a to ponekad ugrožava i njihovu egzistenciju

Neki od nas reći će koliko je teže podizati i odgajati djecu danas nego što je to bilo našim mamama i tatama. Većina roditelja kao najveći će problem današnjice istaknuti internet, prisustvo djece na istom, dostupnost i cyberbullying. Djeca su nam naime, informiranija i nezaštićenija nego ikad.

No, istraživanja pokazuju da danas “stvari” jesu teže, ali zbog jednog drugog razloga. A taj je da sve veći broj djece podiže samo jedan roditelj, najčešće majka. Stopa razvoda drastično je povećana, a broj jednoroditeljskih kućanstava se udvostručio unazad 50 godina.

Podaci za SAD govore kako preko 15 milijuna djece živi samo s majkom, što u postocima iznosi 21 posto djece u cijelom SAD-u! Davne 1968. taj je postotak iznosi dosta manjih 11 posto.

Djeca koja žive samo sa svojom majkom danas su drugi najčešći način života djece u SAD-u, ali i drugim državama svijeta. S druge strane, “svega” 3 milijuna djece živi isključivo sa svojim ocem. Međutim, čak se i ta stopa dramatično povećala u posljednjih 30 godina.

Kada se u obzir uzme dob, samo s jednim roditeljem najčešće žive djeca starija od pet godina, a tinejdžeri su najčešća dobna skupina za jednoroditeljske obitelji. Ako pak pogledamo rasu, češće u jednoroditljlskim obiteljima žive djeca afroameričkog podrijetla dok su najrjeđe jednoroditeljske obitelji one azijatske.

Ove promjene u obiteljskoj dinamici diljem svijeta nisu nevažne jer su usko povezane i s djetetovim akademskim uspjehom i ostalim izvedbama kroz život, da ne govorim o emocionalnom zdravlju. Nije nebitno spomenuti niti da svako treće dijete koje živi u jednoroditeljskom kućanstvu, živi i u siromaštvu. To je usko povezano i s njegovim emocionalnim ali i fizičkim zdravljem.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.